Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V centre Prahy sa zrútila časť budovy, niekoľko ľudí je stále pod troskami
Zdielať na

V centre Prahy sa zrútila časť budovy, niekoľko ľudí je stále pod troskami

PRAHA / V centre Prahy na Mikulandskej ulici sa v utorok dopoludnia zrútila časť budovy. Podľa informácií Českej televízie, ktorá informácie zverejnila na svojej spravodajskej stránke, zrútená časť budovy zavalila niekoľko ľudí. Na mieste zasahujú hasiči aj záchranári. Zatiaľ sa hasičom podarilo spod trosiek vyslobodiť troch ľudí, ďalších stále hľadajú. Stav jedného zo zachránených je veľmi vážny a záchranári ho museli uviesť do umelého spánku. Na stavbe sa prepadlo poschodie s rozmermi päť krát desať metrov.

​Na Mikulandskej ulici v centre Prahy sa dnes zrútila časť budovy. Incident sa stal okolo pol jedenástej pri rekonštrukcii domu, kde sídli Základná škola Brána jazyků. Podľa doterajších informácií spadnutý strop s rozmermi zhruba päť krát desať metrov zavalil viacero ľudí.

"Troch ľudí sa hasičom podarilo vyslobodiť a s vážnymi zraneniami odovzdať lekárom. Stav jedného z nich je veľmi vážny a záchranári ho museli uviesť do umelého spánku," povedala novinárom hovorkyňa pražskej záchrannej služby Jána Poštová.

Stav dvoch ďalších robotníkov je stredne ťažký. Psy opakovane potvrdili, že by sa pod sutinami mohli nachádzať živí ľudia.

Podľa hasičov sú pod suťou zrejme stále ľudia. Dom je nestabilný a môže kedykoľvek spadnúť, uviedli.

Na miesto boli vyslaní kynológovia, špeciálny sací bager na sutiny, psychológovia aj statik. Príčina nešťastia sa bude zisťovať po tom, čo bude zistené, či sa v budove ešte niekto nachádza.

https://twitter.com/zzshmp/status/1019161539528548352

Krízový plán

Záchranná služba aktivovala takzvaný traumaplán určený pre mimoriadne situácie s väčším počtom ranených, na miesto poslala špeciálny voz Atego a ďalšie dve posádky.

Hasiči začali stavať provizórnu ochranu proti ďalšiemu pádu. "Snažíme sa vyhrabať ďalšie osoby. Na miesto bol povolaný sací bager na sutiny. Požiadali sme Český červený kríž o spoluprácu. Na miesto udalosti mieria psychológovia," uviedli hasiči. Na miesto nešťastia smeruje aj riaditeľ pražských hasičov Roman Hlinovský.

Podľa Metrostavu, ktorý rekonštrukciu budovy vykonáva, neboli porušené žiadne predpisy týkajúce sa bezpečnosti práce. "Príčinu zrútenia nemožno predvídať. Pád stropu bude riadne prešetrený," povedal pre Českú tlačovú agentúru hovorca Metrostavu Martin Patričný. Počet ľudí pracujúcich na stavbe neuviedol.

https://twitter.com/zzshmp/status/1019140478141452289

Na miesto sa dostavila aj primátorka Prahy Adriana Krnáčová, ktorá poukázala na úlohu pamiatkárov v tejto veci. "Je potrebné preveriť rolu projektantov, úlohu najmä pamiatkárov Národného pamiatkového ústavu," povedala novinárom. Stavebný úrad mestskej časti Praha 1 sa podľa nej bude musieť vyjadriť, či sa dodržal technologický postup.

Na mieste zostáva jedna posádka záchrannej služby, pôvodne ich tam bolo šesť. Je tam aj päť hasičských jednotiek.

Kvôli veľkému počtu techniky zložiek integrovaného systému bola po nehode obmedzená prevádzka na susediacej Národnej triede. Nepremávali aj električky.

V budove, v ktorej sa zrútilo poschodie, bývala základná škola. Po prestavbe sa má objekt zmeniť na technologické a dielenské zázemie pre študentov Vysokej školy umeleckopriemyselnej (UMPRUM).

https://twitter.com/zzshmp/status/1019189033900105728

Súvisiace články

Najčítanejšie správy