Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Cestujete na dovolenku autom? Rady ako postupovať v prípade nehody
Zdielať na

Cestujete na dovolenku autom? Rady ako postupovať v prípade nehody

BRATISLAVA / Každoročne sa tisícky Slovákov vyberú na dovolenku do zahraničia vlastným autom. Nie vždy je ale cesta bezproblémová a počas nej sa auto pokazí alebo sa stanú dovolenkári účastníkmi dopravnej nehody.

Na dovolenku sa mnohí tešia celý rok, ale treba počítať aj s tým, že sa môžu už počas cesty na ňu vyskytnúť mnohé komplikácie. Ak sú dovolenkári účastníkmi dopravnej nehody, nemali by zabúdať na bezpečnostné predpisy. V prvom rade treba miesto nehody poriadne zabezpečiť. Vodič by mal sebe a spolucestujúcim obliecť reflexné vesty a označiť auto výstražným trojuholníkom aspoň 50 metrov od havárie.

Privolať políciu nie je v niektorých krajinách povinnosťou, ale jej prítomnosť môže situáciu zjednodušiť. "Bez záznamu od polície vám na hraniciach s havarovaným vozidlom nemusia povoliť prejazd. Ešte pred vycestovaním do zahraničia si treba skontrolovať, či má vodič v aute aj európsky respektíve medzinárodný záznam o nehode, ktorý je nutné vyplniť," uviedol Ivan Bobošík, hovorca poisťovne. 

V prípade, že nikto zo zúčastnených nemá záznam o nehode, je potrebné si zapísať osobné údaje vodiča, ako občiansky a vodičský preukaz, evidenčné číslo vozidla, číslo poistnej zmluvy v akej je poistený a samozrejme odfotiť všetky škody po nehode. "Nahlásiť nehodu poisťovni je nutné do 30 dní. V prípade, že neviete, ako máte pri nehode postupovať, vždy sa môžete obrátiť na asistenčné služby poisťovne," informoval Ivan Bobošík. 

Hlavným problémom v zahraničí môže byť práve jazyková bariéra. Preto je veľmi dôležité nikdy nič nepodpisovať, kým tomu obe strany nerozumejú na 100 percent. "Ak sa stane, že sa nevedia dorozumieť žiadnym jazykom, existuje možnosť využiť služby ministerstva prostredníctvom telefónu tým, že sprostredkuje základný kontakt s políciou. To znamená, preklad vecí, ktoré je nevyhnutné okamžite vyriešiť. Ak ide o zložitejšie záležitosti, ministerstvo vie poskytnúť zoznam certifikovaných tlmočníkov," povedal Peter Susko, riaditeľ tlačového odboru MZV Slovenskej republiky. 

Po nehode môže auto ostať úplne nepojazdné alebo pokazené. Vtedy je najadekvátnejším riešením zavolať na asistenčnú službu. "V rámci asistenčných služieb poisťovne poskytujeme opravu vozidla priamo na mieste. Ak to nie je možné, zabezpečíme odťah vozidla do najbližšieho servisu. Tieto služby sú zahrnuté v rámci Povinného zmluvného poistenia," dodal hovorca poisťovne.

Chorvátsko je jednou z najobľúbenejších destinácii Slovákov. Pozrite si o tom nasledujúcu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy