Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vládni predstavitelia prišli na východ. Sľubujú zníženie nezamestnanosti
Zdielať na

Vládni predstavitelia prišli na východ. Sľubujú zníženie nezamestnanosti

Google News Button Sledovať správy

MEDZILABORCE / Z Bratislavy až na samý kraj republiky pricestovali ministri a aj premiér Pellegrini. Páve v Medzilaborciach na výjazdovom zasadnutí rokovali o problémoch, ktoré trápia tento región. Miestni obyvatelia politikom pripomenuli, aby na túto časť Slovenska nezabúdali.

Vládni predstavitelia začali do Medzilaboriec prichádzať krátko po 13:00 za prísnych bezpečnostných opatrení.

Predseda vlády po príchode do Medzilaboriec išiel pozdraviť aj miestnych obyvateľov. Desiatky ľudí už od poludnia čakali na politikov pri mestskom úrade. "Tu je už koniec sveta, tu už nie je ďalej nič. Niečo by tu bolo treba." povedala jedna z obyvateliek. "Je to kút Slovenska, ktorý je značne vzdialený od Bratislavy, o to som radšej, že všetci členovia vlády tú cestu absolvovali a sú tu," povedal premiér Peter Pellegrini.

Medzi otázkami novinárov sa vyskytol aj problém farmárov. "Ja som sa pokúšal s farmármi sa stretnúť. Včera som im telefonoval, že budem na východe Slovenska, ale ich odpoveď bola taká, že nemajú čas a že majú veľa práce," informoval predseda vlády. 

Ľudia v okrese Medzilaborce, ktoré vláda zaradila medzi najmenej rozvinuté, napriek nedostatku práce a množstvu problémov s neprispôsobivými občanmi, privítali premiéra s nádejou. Na zasadnutí bude vláda rokovať o prerozdeľovaní regionálneho príspevku vo výške viac ako 1,5 milióna eur. Tieto peniaze by mohli pomôcť nielen mestu, ale aj okolitým obciam. Ide napríklad o dotáciu na rekonštrukciu miestnych komunikácií, opravy mostov, či nemocnice. Okrem iného aj nákup krojov a hudobných nástrojov pre folklórne súbory a na rekonštrukciu Múzea Andyho Warhola. 

Do roku 2022 by podľa premiéra mali v regióne pribudnúť nové pracovné miesta. "Aby naše ženy neodchádzali do zahraničia a tak isto aj chlapi, a mzda aby sa približovala aspoň ako tak Bratislave," uviedol obyvateľ Medzilaboriec. "V tomto najmenšom okrese Slovenska sa má v nasledujúcich rokoch sa má znížiť terajšia skoro 13 percentná nezamestnanosť tým, že chceme vytvoriť aspoň 377 pracovných miest," dodal Peter Pellegrini. 
Viac ako 60 percent ľudí, ktorí pracujú a sú aktívni, totiž nepracuje v okrese Medzilaborce. Za prácou musia dochádzať mimo regiónu. 

Zvýšiť počet pracovných miest má čoskoro pomôcť aj nový investor. "Malo by ísť o výrobu v oblasti strojárskeho priemyslu, robili by sa výlisky, spočiatku chcú zamestnať 25 ľudí, neskôr výrobu rozšíriť," informoval primátor Medzilaboriec Vladislav Višňovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy