Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pellegriniho vláda oslavuje 100 dní. Podľa opozície by si ale prejsť nezaslúžil
Zdielať na

Pellegriniho vláda oslavuje 100 dní. Podľa opozície by si ale prejsť nezaslúžil

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice spustila na Slovensku lavínu, ktorá zmietla dlhoročného premiéra Roberta Fica. A nielen jeho. Napriek tomu, že stále nevieme, kto popravil mladý pár, vieme sa pozrieť na to, čo prinieslo 100 dní vlády pod vedením Petra Pellegriniho. Kým koalícia má pocit, že sa jej darí veci naprávať, ľudia v uliciach,ani opozícia o tom presvedčení nie sú. Podľa opozície by si tak premiér jednotku s hviezdičkou na vysvedčení nezaslúžil.

"Nestihol som si ani uvedomiť, že je to už 100 dní. Každý deň veľa aktivít na všetky rôzne témy, ale myslím že sa podarilo postupne ukľudniť tú situáciu," povedal premiér Pellegrini. Nuž, za tých 100 dní si toho Pellegriniho vláda zažila naozaj dosť. Protesty, traktory v Bratislave, protest učiteľov aj odvolávanie ministerky Gabriely Matečnej. 

Predseda Národnej rady Andrej Danko bol preto vo svojich vyjadreniach opatrnejší. "To nemôžeme my politici hodnotiť, to musia ľudia. Ja poviem len to, že Slovensko má opäť stabilnú a funkčnú vládu a nevidím inú alternatívu. Opozícia všetko stavia na kriminalizácii, plytkosti a absolútnej neodbornosti," povedal. 

"Ja si myslím, že to, čo sa urobilo za tých posledných 100 dní, že keby tam bola hociktorá vláda, hocijaké zloženie vlády, by nemohli urobiť viac, na všetko je potrebný čas, " vyjadril sa k situácii predseda MOST-HÍD Béla Bugár.  "Krok za krokom sa snažíme všetky problémy riešiť," poznamenal premiér. 

Hoci minulé leto Dnako spestril leto vypovedaním koaličnej zmluvy, zdá sa, že sú odhodlaní dovládnuť spolu do riadnych volieb. "Je to náročné ale cítim silu a odhodlanie urobiť do volieb pre krajinu maximum," skonštatoval ďalej Pellegrini. "Tak z mojej strany všetko urobím preto, aby vláda dovládla, aby nevznikli ďalšie turbulentná obdobia, lebo to nie je dobré, ani smerom ku koalícii, ani k občanom, " pokračoval Bugár. 

Jednotku s hviezdičkou mu na stredajšom zasadaní vlády udelili všetci jeho ministri, úplne opačný názor má však opozícia. Pellegrini je podľa niektorých poslancov v podstate iba mladšou verziou Roberta Fica. "Petrovi Pellegrinimu vyčítame najviac, že ak je raz problém s farmári, nie preto, že reforma a chýbajú nové zákony, ale pretože sa nedodržujú ani tie zákony, ktoré sú. Mafia sa tam rozmáha, nemala nikdy bližšie k premiérovi ako k Ficovi. Pellegrini si nenádje ani čas, aby sa išiel s farmári ľudsky porozprávať," vyjadril sa na jeho adresu Richard Sulík.  

Peter - pevný ako skala

Okrem okrúhlych 100 dní vo vláde, v piatok premiér Peter Pellegrini oslavuje aj meniny. A spolu s ním aj traja ministri. Minister obrany, Peter Gajdoš, minister Financií Peter Kažimír a minister hospodárstva Peter Žiga. Peter pochádza z Gréčtiny a znamená "pevný ako skala". Fyzická práca, hoci sa tak niekedy prezentujú, im veľmi nesedí a radšej vraj pracujú hlavou. Priatelia pre nich urobia úplne všetko. No s peniazmi veľmi obratní nie sú. Oveľa radšej totiž míňajú, ako šetria.  "Platí to aj na sociálnych demokratov a SNS. V prípade Pellegriniho a Kažimíra je zjavné že dokážu zo štátnej kasy míňať toľko peňazí, koľko potrebujú. Ukazujú tak svoju srdečnosť a solidárnosť voči ľuďom na Slovensku. Kupujú si tak hlasy. Pokladnica je bezodná hlavne keď to povie Fico," povedal Peter Bárdy šéfredaktor a komentátor aktuality.sk

Petrovia ale majú aj výnimočný dar reči. "Petra Pellegriniho považujem za človeka, ktorý nemá príliš dobrý obsah. Je chyba keď opakuje to, čo mu nariadia zo Smeru. Zo snahy byť suverénnym predsedom vlády sa mení na kópiu Roberta Fica. Čo sa týka Kažimíra, on má vlastnosť, že málokedy odpovie na otázku. On si odpovedá len to, čo chce on povedať. Rétorské schopnosti Gajdoša najviac odzrkadlilo, že rozkaz je nad zákon," pokračoval Bárdy. 

Najlepšie sa uplatnia ako herci, podnikatelia, spisovatelia, alebo novinári. Sú veľmi citliví na kritiku a neúspech, no a ak veríte na horoskop, tak toto meno nie je veľmi vhodné pre znamenie Váh, Strelca, či Ryby. Ich pojašenosť a ľahkomyselnosť totiž potom spôsobí, že nič výrazné a trvalé nedosiahnu.

Pozrite si reportáž o Pellegrinim v Bruseli:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy