Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vláda o nákupe stíhačiek rokovať nemohla, Gajdoš ako dôvod uviedol Pellegriniho
Zdielať na

Vláda o nákupe stíhačiek rokovať nemohla, Gajdoš ako dôvod uviedol Pellegriniho

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda Petra Pellegriniho mala v stredajšom programe pomerne málo bodov. Najdôležitejší z nich sa týkal toho, aké stanoviská bude mať Slovensko na dôležitom summite Severoatlantickej aliancie. Ten bude v polovici júla v Bruseli. Rokovanie vlády viedol jej podpredseda a minister financií Peter Kažimír. Premiér Peter Pellegrini bol totiž pracovne v Štrasburgu.

Jedným z hlavných bodov rokovania vlády mala byť téma miliardový nákup stíhačiek. Slovensko by totiž malo investovať do vlastnej armády. V podstate ide o to, aby peniaze z našich vreciek boli využité efektívne, aby sa na veľkých modernizačných nákupoch nenabalil nikto. V prípade, ak by došlo k najhoršiemu sa nemôžeme spoliehať na inú krajinu. Musíme byť schopní brániť naše územia, a nie čakať na niekoho, aby nám podal pomocnú ruku. 

Vláda ale nakoniec nerokovala o miliardovom nákupe stíhačiek. Minister obrany Peter Gajdoš minulý týždeň avizoval, že dnes predloží dotyčný materiál, lenže neurobil tak. Zdôvodnil to tým, že premiér Peter Pellegrini je na rokovaní v Štrasburgu, a pri tak dôležitom rozhodovaní by mal byť prítomný. Minister zopakoval známe informácie, že Slovensko si vyberá medzi americkými lietadlami F-16 a švédskymi gri-penmi.

Stanoviská SR na summit NATO

Summity NATO bývajú v dvojročných cykloch, a tentokrát by Slovensko malo, okrem iného, potvrdiť záväzky, ktoré dalo spojencom v minulosti. Slovenské výdavky na obranu by mali dosiahnuť 1,6  percenta hrubého domáceho produktu do roku 2020 a dve percentá do roku 2024. Treba si ale uvedomiť, že tie peniaze nedávame niekomu inému, Peniaze idú na našu modernizáciu. "Pre ozbrojené sily z toho vyplýva úloha zabezpečenia záväzkov, ktoré voči NATO máme a tie si chceme zodpovedne a serióznym spôsobom plniť v zmysle dlhodobého plánu do roku 2030," vysvetlil minister obrany Gajdoš. 

Okrem iného sa v materiáloch, ktoré boli na rokovaní prezentované, píše aj to, že vedúcim delegácie na summit NATO bude  hlavný veliteľ ozbrojených síl. Teda prezident republiky, bude tam aj minister obrany a ľudia z ministerstva zahraničných vecí. Konkrétne štátny tajomník  ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok.  

Vo vzťahu k Rusku potvrdí slovenská delegácia duálny prístup - na jednej strane je to podpora politického dialógu.
"Na druhej strane sa potvrdí to, že politika Ruska a jednostranné kroky Ruska voči Ukrajine zostávajú neakceptovateľné, preto sa posilňuje aj prítomnosť aliancie na východe," objasnil Korčok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy