Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prezident Miloš Zeman vymenoval druhú vládu premiéra Andreja Babiša
Zdielať na

Prezident Miloš Zeman vymenoval druhú vládu premiéra Andreja Babiša

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Miloš Zeman dnes vymenoval na Pražskom hrade druhú vládu premiéra Andreja Babiša (ANO). Stalo sa tak osem mesiacov po voľbách do snemovne a päť mesiacov po demisii menšinovej vlády ANO.

Menšinový kabinet ANO a ČSSD by mali v Snemovni podporovať komunisti, definitívne o tom rozhodnú cez víkend. Zeman podľa očakávania nemenoval ministrom zahraničia europoslanca Miroslava Pocheho (ČSSD). Riadením úradu poveril predsedu ČSSD Jana Hamáčka, ktorého menoval ministrom vnútra.

ČSSD povedie päť ministerstiev - vnútra, zahraničia, práce a sociálnych vecí, poľnohospodárstva a kultúry. Ďalších desať členov vlády vrátane premiéra je za hnutie ANO. V porovnaní s doterajšou vládou v tej novej nastalo osem zmien.

Vo svojich funkciách vedľa premiéra zostalo šesť doterajších ministrov: minister životného prostredia Richard Brabec, ministerka financií Alena Schillerová, ministerka pre miestny rozvoj Klára Dostálová, minister zdravotníctva Adam Vojtech, minister dopravy Dan Ťok a minister školstva Robert Plaga. Ministrom obrany sa novo stal doterajší minister vnútra Lubomír Metnar, poslankyňa Taťána Malá povedie ministerstvo spravodlivosti. Ministerkou priemyslu je podnikateľka a prezidentka Zväzu obchodu a cestovného ruchu Marta Nováková.

Za sociálnu demokraciu vo vláde zasadne ako minister vnútra Hamáček, ktorý bol zároveň poverený riadením ministerstva zahraničia. Do čela ministerstva práce a sociálnych vecí Zeman menoval Petra Krčála, ministrom kultúry sa stal poslanec za ČSSD Antonín Staněk. Poľnohospodárstvo povedie Miroslav Toman.

Ako piateho člena vlády za ČSSD Babiš do vlády navrhol Pocheho. Zeman ale opakovane zdôraznil, že kvôli jeho postoju k migrácii a k ​​Izraelu či jeho niekdajšiemu pôsobeniu v pražskej politike ho nevymenuje. Vážne výhrady k Pochemu vyjadrovali tiež komunisti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy