Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Správa generálnej prokuratúry mala horko-sladkú príchuť. Kritika sa ušla aj polícii
Zdielať na

Správa generálnej prokuratúry mala horko-sladkú príchuť. Kritika sa ušla aj polícii

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Odhaľovanie trestných činov domáceho násilia a násilia na deťoch výrazne stúpa. Vyplýva to zo správy generálnej prokuratúry za minulý rok. Kritike sa ale nevyhla polícia. Správu o tom, ako je na tom Slovensko s dokazovaním a s vyšetrovaním trestných činov si prišlo vypočuť iba niekoľko poslancov.

Prvý námestník generálneho prokurátora prišiel pred poslancov predstaviť správu o činnosti prokuratúry. Z tej vyplýva to, že sme si v oblasti domáceho násilia polepšili. Medziročný nárast je o 30 percent a v porovnaní s rokom 2014 až o 80 percent. 

Špeciálna prokuratúra podľa jeho správy rozložila veľké mafiánske skupiny a trúfla si napríklad aj na podnikateľa Mariána Kočnera, ktorému vzniesla obvinenie za neodvedenie dane podozrivých prevodoch majetkov na Donovaloch. Za slabé výsledky pri odhaľovaní korupcie Kováčik viní políciu a ľudí. "Tieto trestné oznámenia sú nekonkrétne, bez oznámenia skutku," povedal prokurátor Dušan Kováčik.

Reagovala ale aj opozícia, podľa ktorej išlo o slabý odvar. "To, čo predkladáte, je slabý odvar. Očakávali by sme, odpovede na to, ako rieši pochybné tendre, ako rieši daňové kauzy pochybných podnikateľov napojených na politikov," uviedla poslankyňa za OĽaNO Veronika Remišová.

Generálna prokuratúra sa samostatne venuje aj deťom ako obetiam, čo ocenili aj poslanci prihlásení do rozpravy. Na druhej strane ale pokleslo dokazovanie trestných činov voči prírode a životnému prostrediu, a to nie preto, že by sme sa správali šetrnejšie, ale preto, že polícia nemá kapacity. Prvý námestník generálneho prokurátora preto navrhol vytvorenie Útvaru prírodnej polície. 

V oblasti daňových trestných činov sa podľa námestníka snaží väčšina páchateľov využiť inštitút povinnej ľútosti. Nedostatky vidí pri trestných činoch legalizácie majetku z trestnej činnosti, kde sa to podľa neho ťažko dokazuje a polícia na to nemá kapacity. 

Prokurátor Šufliarsky si dovolil aj kritiku polície. Podľa neho nemajú policajti, ktorí do zboru prídu dostatočné skúsenosti, ale ani dostatočnú motiváciu. No nielen to. "Je potrebné, aby orgány verejnej moci prijali účinné opatrenia na vnútornú kontrolu nakladania s majetkom štátu a svoje poznatky odovzdávali NKÚ a polícii," povedal Šufliarsky.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články