Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lucia Žitňanská potichu skončila vo vedení strany Most-Híd
Zdielať na

Lucia Žitňanská potichu skončila vo vedení strany Most-Híd

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská potichu skončila vo vedení strany Most-Híd. Žitňanská po odchode z vlády avizovala, že končí v politike. Jej ambíciou je dokončiť volebné obdobie a venovať sa právu.

Podľa informácií agentúry SITA svoju rezignáciu na stranícku funkciu oznámila v máji. Žitňanskú vo funkcii podpredsedu strany nahradí primátor Žiaru nad Hronom a poslanec NR SR Peter Antal. Do funkcie ho majú zvoliť v sobotu delegáti na sneme, ktorý bude v Bratislave.

K odchodu sa napokon vyjadrila aj Lucia Žitňanská a to prostredníctvom sociálnej siete. Vyslovila aj odpoveď na otázku čo ďalej. "Nebudem sa ďalej uchádzať o žiadnu stranícku ani verejnú funkciu a ani sa neplánujem uchádzať o nový mandát v ďalších voľbách. Som ale poslankyňa parlamentu a svoj mandát chcem dokončiť," tvrdí s tým, že tak naďalej ostáva v poslaneckom klube Most-Híd. 

Predsedníctvo strany 

Okrem nového podpredsedu delegáti volili aj nové predsedníctvo strany. Povedie ju aj najbližšie štyri roky Béla Bugár. Snem zároveň vo funkciách podpredsedov potvrdil Lászlóa Sólymosa, Ábela Ravasza a Ivana Švejnu.

Snem rozhodne aj o prezidentskej kandidatúre Bélu Bugára. Členovia Mosta vytvorili na Bugára tlak najmä po tom, čo sa neparlamentná Strana maďarskej koalície rozhodla postaviť vlastného prezidentského kandidáta. Úlohou kandidatúry Bugára má byť mobilizácia voliča pred komunálnymi, ale aj ďalšími voľbami.

Ako povedal Bugár v prejave na X. sneme, obraz, že na Slovensku v roku 2019 by mohol o tento post výrazným spôsobom zabojovať príslušník národnostnej menšiny, je nielen vábivý, ale je dôležitý. "A to nielen z pohľadu národnostnej menšiny, ale z pohľadu celého Slovenska. Sme presvedčení o tom, že ten čas nastal, a poďme sa o tom s plnou vážnosťou pokúsiť,“ vyhlásil.

Pozrite si archívnu reportáž o kandidátoch na prezidenta: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy