Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Byty a finančná podpora. Boj o lekárov je nevyhnutný
Zdielať na

Byty a finančná podpora. Boj o lekárov je nevyhnutný

MEDZILABORCE / Medzilaborce tvrdo bojujú o nových lekárov. Samospráva im ponúka mestský byt a peniaze na prístrojové vybavenie, aby do mesta prilákali kardiologičku a pľúcnu lekárku. Podľa odborníkov je takýto trend bežný už v celej Európe.

"Mesto lekárku finančne podporí a rovnako jej zabezpečíme byt. Pomoc lekárom je približne 20-tisíc eur a peniaze poskytujeme na prístrojové vybavenie," uviedol Vladislav Višňovský, primátor mesta Medzilaborce. "Mám nájomnú zmluvu s mestom a budem splácať na dobu neurčitú. Tým, že tu nebol kardiológ, mnohé ochorenia sa diagnostikovali neskoro, preto sú niektorí pacienti vo vážnom stave," dodala kardiologička a internistka MUDr. Tatiana Hrabovčinová. "Nie je to bežná prax, ale stáva sa to. Keď chcú obce prilákať lekárov, poskytnú im výhody," upresnil Dušan Zachar, analytik INEKO

Po kradiologičke a očnej lekárke teraz mesto podporilo aj pľúciarku. Lekárka už začala ordinovať. Do Medzilaboriec sa presťahuje z Trebišova. V budúcnosti má byť nástupníčkou pľúciara, ktorý tu ordinuje už takmer polstoročie, no náhradu za seba zháňal ťažko. "Chcel by som, aby tu bola nástupkyňou a myslím, že bude, lebo je kvalifikovaná a ambiciózna," povedal pľúcny lekár Nikolaj Savčák. "Pracovala som šesť rokov na pľúcnom oddelení v Trebišove. Chcem sa tu usadiť a dúfam, že aj ľudia budú spokojní," dodala s úsmevom Lívia Rohaľová, pľúcna lekárka.

V okrese je vysoký podiel prestarnutého obyvateľstva, ktoré trpí rôznymi chronickými problémami. Starí ľudia neraz nemajú okolo seba príbuzných a dochádzanie za lekárom je pre nich veľkým problémom. Takéto lákanie či možno až boj o lekára sa stáva trendom aj v iných častiach Slovenska. A nielen u nás. "Je to nevyhnutný trend, ktorý sa ukazuje v regiónoch, ktoré sú prihraničné, napríklad na Orave alebo Kysuciach," informoval Michal Kaliňák, hovorca ZMOS

"Nie je to len problém Slovenska, ale aj zahraničia a západnej Európy, lebo je nedostatok lekárov," povedal Dušan Zachar. Podľa odborníka na samosprávu napríklad v Nemecku či vo Francúzku riešia nedostatok lekárov rôznou ponukou bonusov ako ich prilákať na svoje územie. "V tých krajinách je systém oveľa viac premyslený a to vďaka tomu, že štát už vopred vie, v ktorom roku koľko absolventov lekárskych fakúlt ide do terénu a v ktorom odbore," uviedol Michal Kaliňák.

Jednu z mestských budov by samospráva zároveň chcela s pomocou európskych peňazí premeniť na integrované zdravotnícke centrum. Mesto sa dlhodobo snaží o zriadenie doliečovacieho oddelenia, ktoré v prestarlom regióne chýba. "Potrebujeme, aby doliečovanie oddelenie malo svojho garanta a svojich lekárov, pracujeme na tom, aby do konca roka sme to mohli spustiť," dodal Vladislav Višňovský, primátor mesta Medzilaborce.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy