Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Stupavčania si môžu konečne vydýchnuť. Majú, čo im mesiace chýbalo
Zdielať na

Stupavčania si môžu konečne vydýchnuť. Majú, čo im mesiace chýbalo

STUPAVA / Na Slovensku je stále viac obcí a miest, z ktorých ľudia za lekármi cestujú kilometre. Alebo aj opačne. Lekár cestuje za pacientmi. Príkladom je mesto Stupava blízko hlavného mesta, kde dlhodobo chýbal pediater. Riešenie sa síce podarilo nájsť, no nie je ideálne. Striedať sa tam budú traja pediatri. Pre tisíc detí začnú už o niekoľko dní ordinovať.

Po mesiacoch hľadania bude mať Stupava a teda aj tisíc detí svojho lekára. Zohnať pediatra vôbec nebolo jednoduché. "Problém vidím v tom, že tých lekárov je nedostatok, nie že by nemali záujem. Obracali sme sa na kadekoho, rôznymi linkami. A bolo to veľmi náročné," vraví riaditeľka odboru zdravotníctva Bratislavského kraja, Jana Ježíková. 

Traja lekári 

V novej ambulancii sa budú striedať traja lekári, ktorí budú dokopy ordinovať 35 hodín týždenne. Všetci totiž zároveň zostávajú zamestnaní aj na urgentnom príjme v Detskej fakultnej nemocnici v Bratislave.

Otvorenie novej ambulancie však nie je lacný špás. Pediatri si preto dali podmienku, aby mesto jej otvorenie spolufinancovalo. "Mesto Stupava zafinancovalo prerobenie ambulancie a zariadenie som financoval ja zo svojej s.r.o. A mesto ešte zafinancovalo aj polovicu platu sestričky na jeden rok," tvrdí pediater Kamil Szaz. 

Problém celej krajiny

Detskí lekári ale chýbajú na celom Slovensku, nielen v Bratislavskom kraji. Tam sa však rozhodli zháňať špecialistov aj vlastnými silami. "Uvedomujeme si, že situácia je taká kritická, že budeme musieť rôzne stimulovať lekárov, hlavne pediatrov. Vo veľkej miere je to povinnosť štátu. A štát má v rukách nástroje, aby tento nepomer a absenciu lekárov riešil," vyjadril sa Juraj Droba, predseda Bratislavského kraja. 

Ministerstvo hľadá riešenie 

Ministerstvo zdravotníctva podľa jeho hovorkyne Zuzany Eliášovej systematickými krokmi pracuje na tom, aby sa dostupnosť zdravotnej starostlivosti v jednotlivých regiónov zvyšovala. "Z rezidentského programu už vyšli prví absolventi, sú medzi nimi všeobecní lekári a pediatri. Je ich vyše 70. Ďalej rokujeme s ministerstvom práce o zjednodušení vstupu zahraničných zdravotníkov na náš trh." 

Jana Ježíková z Bratislavského samosprávneho kraja však vidí problém aj vo financovaní zo strany poisťovní. "Ako hlavný problém vnímame financie. To financovanie zo strany zdravotných poisťovní nenapomáha rozhodnutiu lekára, aby si otvoril ambulanciu na zelenej lúke." S financovaním by však v blízkej budúcnosti mali pomôcť eurofondy. Vďaka nim by mali vzniknúť Centrá integrovanej zdravotnej starostlivosti, v ktorých by mali pôsobiť aj pediatri.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy