Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dievčatko po narodení vážilo len 322 gramov. Zachránili ju matky a lekári
Zdielať na

Dievčatko po narodení vážilo len 322 gramov. Zachránili ju matky a lekári

Archívna reportáž

PRAHA / Lekárom v pražskej nemocnici sa podarilo zachrániť dievčatko, ktoré pri narodení vážilo len 322 gramov. Jej matka trpela vzácnym syndrómom, ktorý môže pri pôrode zabiť dieťa aj matku. Kristínka sa narodila vo februári. Koncom mája jej váha stúpla na 1800 gramov.

Je to veľmi raritná situácia, dieťa sa narodilo v 24. týždni a malo pôrodnú váhu 322 gramov," povedala pre ČT24 neonatologička Petra Šaňáková. Kristínka sa narodila na hranici životaschopnosti. Nedonosené deti v 24. týždni majú zvyčajne váhu okolo 800 gramov. Vybavenie nemocníc je taktiež prispôsobené nedonoseným deťom vážiacim 500 gramov, nie 332 gramov, ako to bolo v tomto prípade.  

So záchranou dievčatka pomáhali aj ďalšie rodičky. Predčasne narodenému dieťaťu zvyšuje šancu na prežitie podávanie dostatku mledziva - popôrodné mlieko, produkované len 3-5 dní po pôrode. "Už v dňoch sme podávali mledzivo, pretože túto predformu materského mlieka mu jeho matka podávať nemohla. Požiadali sme preto laktačné sestry o spoluprácu s maminkami, ktoré už ležali u nás v pôrodnici."Ochota ostatných matiek bola veľká, takže sa nám podarilo podávať dieťaťu mledzivo niekoľko týždňov, zachránili sme ho," pokračovala Šaňáková.  "Všetky maminky boli ochotné, chcem im veľmi pekne poďakovať," vyjadrila sa matka predčasne narodenej Kristínky. 

Video je uverejnené so súhlasom blesk.cz: 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy