Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Krajiny EÚ zakazujú zahalovanie tváre. Výnimku nedostali ani moslimské ženy
Zdielať na

Krajiny EÚ zakazujú zahalovanie tváre. Výnimku nedostali ani moslimské ženy

Archívna reportáž

KODAŇ / Dánsko sa pridalo ku skupine európskych krajín, ktoré zakazujú zakrývanie tváre. Poslanci o tom rozhodli vo štvrtok, pričom zákaz bude platiť od 1. augusta. Ten kto pravidlá poruší, bude musieť zaplatiť naozaj obrovskú pokutu. Pri opakovanom porušovaní sa ale môže ocitnúť v skutočných problémoch.

 "Ktokoľvek, kto má na sebe odev bude potrestaný pokutou," stanovuje zákon. Ak niekto ale zákon opakovane poruší, hrozí mu väzenie až na 6 mesiacov. 

Pokuta môže dosiahnuť až viac ako tisíc dánskych korún, čo je takmer 135 eur. V prípade opakovaného porušovania zákona sa môže vyšplhať až na 10 tisíc dánskych korún, teda približne 1350 eur. Vláda tvrdí, že ide o bezpečnostné opatrenie kvôli možnosti identifikácie. Zakázané sú preto napríklad aj umelé fúzy či obyčajné šatky. 

Ľudia si môžu zahalovať tvár len pokiaľ k tomu majú jasné dôvody, ako napríklad chladné počasie. Zakrývať si taktiež tvár môžu len vtedy, ak tým spĺňajú zakonné nariadenie, ako je napríklad prilba pri jazde na motorke. Každý, kto bude vyhrážkami či násilím nútiť druhú osobu nosiť závoj zahalujúci tvár, môže byť rovnako pokutovaný, prípadne môže skončiť vo väzení až na dva roky.  

novinky.cz

Pre normu, ktorú predložila stredoprávna vládnuca koalícia, zdvihlo ruku v parlamente až 75 poslancov, 30 z nich bolo proti a ďalších 74 sa zdržalo.

Zákon bude mať zrejme dopad hlavne na moslimky, ktoré sú zvyknuté chodiť v zahalujúcom odeve ako je nikáb či burka. "Nemyslím si, že by v Dánsku žilo veľa žien nosiacich burku. Pokiaľ ich ale budú nosiť, mali by byť prísne pokutované," vyhlásil ešte vo februári dánsky minister spravodlivosti Soren Pape Poulsen. Šatky, turban a jarmulka zakázané nebudú.  

Opatrenie kritizuje ľudskoprávna organizácia Amnesty International. 

Ihneď po prijatí zákona sa ozvalaAmnesty International s tým, že ide o obmedzovanie slobody vyznania. "Zatiaľ čo niektoré formy úplného zahalovania tváre z dôvodu bezpečnosti verejnosti, sú legitímne, tento všeobecný zákaz nie je nutný ani primeraný," citoval server France 24 šéfku európskej Amnesty International Gauri van Gulikovou. 

Diskusia o zakrývaní tváre sa rozšírila po celej Európe. Vo Francúzsku platí zákon o sekulárnom štáte, štátni zamestnanci sa tak nemôžu v práci zahalovať ani nosiť žiadne náboženské symboly. Zákaz nosiť symboly platí aj v školách.  V Nemecku platí zákaz zahalovania tváre pre štátnych zamestnancov a vojakov v službe. V Nórsku zase zakázali oblečenie, ktoré obmedzuje identifikáciu osoby. V Nizozemsku platí zákaz zahalovania tváre v školách, v nemocniciach, vo verejnej doprave. 

Pozrite si archívnu reportáž o zákaze šortiek:

Súvisiace články