Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Do Európskeho parlamentu prišlo 8 000 mladých ľudí. Hovorili, čo si o EÚ myslia
Zdielať na

Do Európskeho parlamentu prišlo 8 000 mladých ľudí. Hovorili, čo si o EÚ myslia

Zdroj: noviny.sk

Google News Button Sledovať správy

ŠTRASBURG / Do Európskeho parlamentu v Štrasburgu zavítalo rekordných osem tisíc, prevažne mladých ľudí, z celej Európskej únie. A nechýbali ani Slováci, ktorí si pred vedenie Európskej únie prišli povedať, čo si o Únii myslia a čo by sa malo zlepšiť. Mnohí cestovali tisíce kilometrov, len aby sa postavili zoči voči najvyšším predstaviteľom Únie.

Európsky parlament hostí najviac mladých ľudí vo svojej histórii. Vedeniu parlamentu chcú odovzdať svoje nápady. "Treba viac komunikovať, osobne nemám hlad, čo by sa malo meniť, ale viac možno priniesť tie informácie o tom, ako funguje, ako reálne funguje." myslí si Kristián Balco z Novej Bane. "Prečo Európska únia vlastne vznikla, veď vlastne ľudia ani nevedia dôvody vzniku Európskej únie, mnohí to nevedia že hlavným dôvodom je mier, ktorý tu je od druhej svetovej vojny," povedal zase František Chrzan z Bardejova.

Obrovské množstvo ľudí z celej Únie doslova obsadilo Európsky parlament. Nestretávali sa tento týždeň iba so svojimi poslancami, ale v rámci pracovných skupín hovorili o tom, čo im vo svojej krajine chýba a čo by sa malo zlepšiť.

"Naši poslanci by mali viac načúvať ľuďom, tým bežným problémom. Nemali byť takí odtrhnutí," rozpráva Štefan Mahút z Dolného Kubína.  A medzi tisíce mladých prišli čelní predstavitelia aj počas neoficiálneho programu. Študenti nedali šéfovi eurparlamentu doslova vydýchnuť. "Vy ste budúcnosť Európskej únie. Budeme sa snažiť pre vás pracovať, aby ste sa mali lepšie a nemuseli sa báť o prácu,” povedal Antonio Tajani predseda Európskeho parlamentu. Výsledkom tohto obrovského podujatia je záverečná správa. Tie najlepšie myšlienky mladých predstavia europoslancom už oficiálne na jesennej schôdzi. Takto podobne napríklad vznikol vlakový lístok pre mladých ľudí, ktorí ho dostanú na 18 a zadarmo môžu cestovať niekoľko dní po celej Európskej únii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy