Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Matovič: Ženy by mali ísť do dôchodku skôr ako muži. Všetko závisí ale od vzdelania ich detí
Zdielať na

Matovič: Ženy by mali ísť do dôchodku skôr ako muži. Všetko závisí ale od vzdelania ich detí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / OĽaNO požaduje, aby mohli ženy odchádzať do penzie skôr ako muži podľa počtu detí, ktoré skončili aspoň strednú školu. Súčasne žiada, aby sa ženám roky, o ktoré by išli do dôchodku skôr, považovali za odpracované, čím by sa im dôchodok pre skorší odchod do penzie neznižoval. Svoje požiadavky predstavili v pondelok počas tlačovej besedy.

Poslanci NR SR za hnutie OĽaNO podporia návrh ústavného zákona o zastropovaní veku odchodu do dôchodku, ak budú môcť ženy odchádzať do penzie skôr ako muži podľa počtu detí, ktoré skončili aspoň strednú školu najnižšieho stupňa. "Za každé dieťa, ktoré by podľa neho ukončilo aspoň učňovku, by mohla ísť žena do dôchodku o rok skôr. Za tejto podmienky sme ochotní podporiť návrh Smeru," uviedol líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. Líder hnutia zároveň požaduje, aby sa ženám roky, o ktoré by išli do dôchodku skôr, považovali za odpracované, čím by sa im dôchodok pre skorší odchod do penzie neznižoval. "Na rozdiel od Smeru žiadame, aby boli ženám tieto roky započítané ako odpracované," zdôraznil.

Líder hnutia zároveň požaduje, aby sa ženám roky, o ktoré by išli do dôchodku skôr, považovali za odpracované, čím by sa im dôchodok pre skorší odchod do penzie neznižoval. "Na rozdiel od Smeru žiadame, aby boli ženám tieto roky započítané ako odpracované," zdôraznil. "Ak by mala matka aj 10 detí a dokáže pre našu spoločnosť vychovať také, ktoré majú aspoň učňovské vzdelanie, tak áno matka by išla v 55 do dôchodku," vyjadril sa k otázke, čo by bolo, keby žena mala viac ako 5 detí. 

Aj tento návrh má svoj "háčik"

Matovičov návrh, ktorý na prvý pohľad vyzerá ako jednoduchá matematika, so sebou prináša množstvo nezrovnalostí. "Špeciálne situácie, postihnuté dieťa, striedavá starostlivosť, osvojené dieťa tie treba aby potom vycibril samotný zákon, ktorý by riešil tie podrobnosti," objasnil sám líder OĽaNO. 

"Ideme s tým v utorok na rokovanie za ministrom práce sociálnych vecí a rodiny Jánom Richterom. Rokovali sme o tejto požiadavke už aj s podpredsedom sociálneho výboru, pánom Podmanickým a verím, že nájdeme spoločnú reč," povedal Matovič. Samotné stanovenie stropu na vek odchodu do dôchodku považuje za správny krok, ktorý mal podľa neho prísť už dávno. "Ak by návrh zostal v takej podobe ako to predložil Smer, tak by sa dôchodcov dotýkal až v roku 2038. Trošku sa Robert Fico chce hrať na Ježiška ale darčeky bude nosiť niekto iný, v čase kedy on si už bude užívať dôchodok," poznamenal na adresu Fica a návrhu jeho strany Matovič.  

Návrh Smeru

Strana Smer-SD navrhuje zaviesť strop na vek odchodu do dôchodku pre mužov a bezdetné ženy na 65 rokov, pre ženy, ktoré vychovali jedno dieťa na 64 rokov, a pre ženy, ktoré vychovali dve a viac detí na 63 rokov. Návrh majú poslanci zo strany Smer-SD predložiť v Národnej rade na júnovej schôdzi parlamentu. Keďže pôjde o návrh ústavného zákona, na jeho schválenie bude potrebné hľadať kompromis aj s opozičnými stranami.

Súčasťou legislatívneho návrhu má byť aj zakotvenie existencie prvého, druhého a tretieho dôchodkového piliera. Tieto ustanovenia predseda Smeru Robert Fico minulý týždeň nazval "ponukou pre opozíciu". "Podľa mňa je to silná záruka, ak sa objaví v Ústave Slovenskej republiky zmienka, že máme v podstate tri piliere dôchodkového zabezpečenia," povedal predseda strany. Podľa Fica by to znamenalo, že ak by mal niekto v budúcnosti ambíciu dotknúť sa existencie druhého a tretieho piliera, narazí na Ústavu SR.

SNS vidí odchod do dôchodku inak

Slovenská národná strana  presadzuje, aby strop na odchod do dôchodku u mužov bol 64 rokov a u žien 63 rokov. Nemôže preto podporiť zmenu ústavného zákona, ktorú predložila strana Smer-SD spočívajúcu v zastropovaní veku odchodu do dôchodku pre mužov na 65 rokov. Návrh Smeru považujú národniari za málo ambiciózny. "Pokiaľ nebude možné presadiť uvedené v Ústave SR, SNS navrhne predmetný strop zákonom," tvrdia predstavitelia SNS.

Pozrite si záznam z tlačovej besedy: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy