Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Smer si zvolil nové predsedníctvo. Má len 15 členov
Zdielať na

Smer si zvolil nové predsedníctvo. Má len 15 členov

Google News Button Sledovať správy

ČASTÁ / Na sneme strany Smer-SD okrem plánov do budúcna a zhodnotení posledných mesiacov riešili aj výrazné zníženie počtu členov predsedníctva strany. Z 34 členov na 15. Siedmich z nich si na sneme hlasovaním zvolili.

Snem bol rozdelený na dve časti. V tej prvej sa Fico vyjadril verejne pred novinármi o politickej situácii posledných mesiacov. Druhá časť sa diala za uzatvorenými dverami, kde riešili vnútrostranícke témy. Výrazne znížili počet ľudí v prdsedníctve z 34 členov na 15. Volili ale iba siedmich, nakoľko osem malo členstvo isté z titulu funkcie. 

Nové predsedníctvo bude fungovať na týždňovej báze, aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa strana rozhodla zmenšiť stav predsedníctva.

Členovia predsedníctva

Za nových členov zvolili Denisu Sakovú, Jaroslava Bašku, Martina Glváča, Ladislava Kamenického, Ľubomíra Petráka, Mariána Saloňa a Miroslava Číža. V predsedníctve ostáva tiež Robert Fico, Viktor Stromček, podpredsedovia Peter Žiga, Robert Kaliňák, Richard Raši, Peter Pellegrini, Juraj Blanár. Vladimír Faič, ani Ján Richter už teda v predsedníctve nebudú.

Smer je najdlhšie pôsobiaca strana na Slovensku v moderných dejín, pripomenul Fico. Podotkol, že bude viac apelovať na aktivitu strany v mestách a obciach a do nových komunálnych volieb pôjde odhodlane.

Bývalá poslankyňa Smeru v NR SR Ľubica Rošková požiadala podľa Fica o pozastavenie členstva v strane. Ľubica Rošková brala dotácie na pôdu, ktorú má výhodne prenajatú od štátu, časť až do roku 2042.

Predseda Smeru-SD Robert Fico chce mať väčšiu mieru zodpovednosti v NR SR. Ako povedal dnes na tlačovej besede po pracovnom sneme, chce podstatne viac koordinovať prácu poslaneckého klubu. "Chcem dávať dohromady a koordinovať návrhy vlády a klubu. Chcem rozbehať poslanecký klub,“ vyhlásil. Či mu ide o nejakú funkciu, však nepovedal. Doteraz je predsedom poslaneckého klubu Martin Glváč. "Nechcem sedieť v parlamente len ako poslanec. Chcem sedieť v parlamente, ale s väčšou mierou zodpovednosti,“ uviedol Fico.

​Kritika posledných mesiacov

Expremiér nešetril kritikou ani na Andreja Kisku. Útok na vládu a jednotlivých členov stál na troch pilieroch, tvrdí Fico. Sú nimi prezident, organizátori pochodov a média. Fico očakával, že hlava štátu urobí všetko, aby obhajovala úspechy Slovenka, za ktoré sa predtým staval. Jeho účasť v udalostiach bola viac ako smutná a nekonštruktívna, povedal.

​Ďalšou métou najbližších rokov je zvyšovanie platov a to nielen v štátnej sfére, ale aj celkové zvyšovanie minimálnej mzdy a to až nad 500 eur. "Áno, robíme aj chyby, ale robíme aj obrovský kus dobrej práce, za ktorou si budeme stáť," dodal na záver predseda strany Robert Fico.

Robert Fico sa správa k Slovensku ako dobyvateľ na okupovanom území, píše vo svojom komentári Arpád Soltész: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy