Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Farmári z celého Slovenska viedli tvrdú diskusiu s ministerkou Matečnou
Zdielať na

Farmári z celého Slovenska viedli tvrdú diskusiu s ministerkou Matečnou

KOŠICE / Farmári z východného Slovenska sa vo štvrtok stretli s ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabrielou Matečnou. Diskusia bola v niektorých okamihoch mimoriadne prudká.

Na stretnutie prišli farmári nielen z východného Slovenska. "Sme tu cez 60 farmárov z celého Slovenska., niektorí cestovali už v stredu," uviedol jeden poľnohospodár František Oravec. Na ministerku Gabrielu Matečnú ale čakali niekoľko hodín. Mnohí sa už obávali, že na stretnutie nedorazí. Tá ale nakoniec prišla. "Nemyslím si, že by som mala mať obavy. Som predsa ministerka pre všetkých  poľnohospodárov, takže ideme možno s návrhmi, riešeniami," vyjadrila sa pri príchode Matečná. 

 Na začiatku diskusie sa farmári doslova obuli do ministerky, že dotiahla na východ skupinu ľudí a ešte ako šéfka pozemkového fondu podpísala rôzne zmluvy. Na reakciu poľnohospodára Mariána Mička okamžite reagovala. " Vyprosím si pán Mičko, aby ste ma osočovali z takých vecí, že som sem niekoho dovliekla. Nikoho som sem nedovliekla," obhájila sa.  

Diskutovalo sa nielen o ministerstve a jeho organizácií ale aj o činnosti Policajného zboru Slovenskej republiky. Práve na adresu polície odzneli slová, že nekoná tak, ako by mala. "Vaši vyšetrovatelia nevedia čo je to parcela registra E a C. Tak ako my máme traktoristov s oprávnením skupiny T, tak vy máte vyšetrovateľov len so strednými školami," povedal Oravec. "Dostali sme sa do situácie, kedy vy idete konfrontovať políciu. Vyšetrovateľ má zo zákona vysokoškolské vzdelanie," obhájil policajných vyšetrovateľov Juraj Leško, riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach. 

Poľnohospodári poukazovali na fyzické konflikty najmä na východe slovenska a obsadzovanie pozemkov inými. Niekoľkokrát taktiež odznelo meno bývalej poslankyne strany Smer - SD Ľubici Roškovej. Či sa ešte niekedy poľnohospodári stretnú s ministerkou je zatiaľ otázne. Podľa jej slov sa to totiž dá vydiskutovať aj inak ako "na ulici". 

Pozrite si reportáž z archívu o tom ako farmári reagovali na ponuku od Matečnej: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy