Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Výstavu k 100. výročiu vzniku Československa ocenil Kiska, Pellegrini i Babiš na jednom pódiu
Zdielať na

Výstavu k 100. výročiu vzniku Československa ocenil Kiska, Pellegrini i Babiš na jednom pódiu

BRATISLAVA / Na jeseň tohto roku to bude presne 100 rokov od vzniku unikátneho projektu spolužitia dvoch národov v jednom štáte, v Československu. O tom, ako sme ako obyvatelia spolu prežívali nielen politický, ale aj bežný život je Česko-slovenská alebo Slovensko-česká výstava priamo na Bratislavskom hrade. Slávnostne ju vo štvrtok otvorili prezident Andrej Kiska, český premiér Andrej Babiš a slovenský premiér Peter Pellegrini.

Rok 2018 je rokom 100. výročia vzniku Československa a štvrťstoročia dvoch samostatných štátov. Pri tejto príležitosti pripravili národné múzeá oboch krajín spoločnú výstavu. "Mali sme spoločný tím, spoločné libreto, scenár a chceli sme rozprávať príbeh jedného spoločného štátu," povedal generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Branislav Panis. 

"Pracovali sme dlho, tvrdo, často sa hádali, ale vždy sme nakoniec našli kompromis," uviedol generálny riaditeľ Národního muzea Michal Lukeš. Projekt Československa má veľmi podobný príbeh. Slovenský prezident výstavu oceňuje aj preto, že dejepis na stredných školách končí 2. svetovou vojnou. "Zločiny v ére stalinizmu či obdobie normalizácie sa náležite nepreberá," povedal Kiska. 

Český premiér si myslí, že Československo je stále dobrá značka, tak v priemysle, ako aj v športe. "Pokiaľ niečo ľutujem tak rozdelenie v športe," povedal český premiér Andrej Babiš. Slovenský premiér zdôraznil, že aj napriek rozdeleniu sa obe krajiny navzájom potrebujeme. "V dnešných zložitých časoch sa navzájom veľmi potrebujeme," povedal Pellegrini. 

Výstava je nezvyčajná najmä tým, že nie je iba o politických udalostiach. Okrem makiet sú na výstave aj celkom reálne modely. Rôzne vtedajšie základné dokumenty i štátne symboly. Od piatku 27. apríla bude výstava otvorená verejnosti až do septembra, potom sa presunie do Košíc a do Prahy. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy