Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rokovanie vlády netradične v piatok. SNS totiž hodnotila situáciu
Zdielať na

Rokovanie vlády netradične v piatok. SNS totiž hodnotila situáciu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V piatok rokovala vláda. Na zasadanie si vybrala pomerne netradičný deň.

V stredu ostali viacerí politici prekvapení, pretože sa chystali na rokovanie. SNS si ale zobrala istý čas posúdiť situáciu s novým predsedom vlády Petrom Pellegrinim a rokovanie vlády sa tak presunulo. "Peter Pellegrini je človek neznámy z hľadiska svojim postojov a treba sa s ním porozprávať," uviedol vtedy Andrej Danko. 

Predseda vlády prišiel po rokovaní medzi novinárov po veľmi dlhej dobe. Pellegriniho predchodca totiž v posledných mesiacoch nechodil hovoriť verejnosti o tom, čo jeho kabinet odsúhlasil. Pellegrini za hlavné priority svojej vlády považuje potláčanie byrokracie, zlepšovanie sociálnych podmienok pre všetkých a znižovanie regionálnych rozdielov. "Chcem, aby sme spolu s mojimi kolegyňami a kolegami urobili zo Slovenska moderný a hlavne priateľský štát," uviedol premiér.

V piatok sa na rokovanie pre ministrov nazbieralo takmer 30 bodov, medzi nimi aj 14 návrhov zákonov. Ministri už schválili návrh zákona o rybárstve, ktorého pravidlá sa nemenili už 15 rokov. Rokovanie sa ale zaoberá aj návrhom zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, nový zákon o dani z poistenia, ktorý vyvolal rozruch. V neposlednom rade sa budú ministri zaoberať aj novelou zákona o vysokých školách. 

Jedným z prvých krokov bolo schválenie návrhu zákona o dani z poistenia, ktorý už vyvolal rozruch. Má to byť osempercentná sadzba, ktorá sa dotkne produktov neživotného poistenia. "Daň sa bude uvaľovať až na tie plnenia, ktoré budú nasledovať po nadobudnutí účinnosti zákona. Úplne vylučujem retroaktívne uplatňovanie tejto dane," povedala štátna tajomníčka ministerstva financií Dana Meager.

Vláda sa zaoberaIa aj správou o vyhľadávaní a potieraní nelegálnej práce - minulý rok kontrolóri odhalili vyše 1 200 zamestnávateľov, ktorí načierno zamestnávali takmer 3 400 ľudí. Ministri tiež schválili vybudovanie strategického parku Haniska v košickom regióne, ktorý ponúknu možným investorom.

Tlačovú konferenciu Petra Pellegriniho po rokovaní vlády sme vysielali NAŽIVO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy