Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Andrej Danko o vyhostení ruských diplomatov: Treba zachovať rozvahu a nie sa rozhodovať hurá systémom
Zdielať na

Andrej Danko o vyhostení ruských diplomatov: Treba zachovať rozvahu a nie sa rozhodovať hurá systémom

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL/ SYDNEY / K USA a krajinám EÚ sa pridala aj Austrália, ktorý vyhostí dvoch ruských diplomatov. Celosvetové prepúšťanie je reakciou na otrávenie ruského dvojitého agenta na pôde Veľkej Británie. Tí veria, že za vraždou je práve Rusko. Prezident Andrej Kiska vyjadril nespokojnosť s krokmi rezortu zahraničných vecí a žiada ich o vysvetlenie, prečo Slovensko čaká. Predseda Národnej rady sa zas nechce púšťať bezhlavo do takých vážnych rozhodnutí.

Írsko oznámi rozhodnutie ešte počas utorka. Doteraz vyhostilo cez stovku diplomatov 16 krajín Európskej únie a niekoľko ďalších štátov. Slovensko, Portugalsko a Slovinsko zatiaľ vyčkávajú. Rezolútne nie však povedalo Rakúsko.

Krajina ruských diplomatov nevyhostí, ani keby sa preukázala vina Ruska pri otrávení agenta Skripaľa. Tamojšia šéfka diplomacie tvrdí, že si chcú zachovať neutralitu a stále nemajú konečný dôkaz. Pre CNN však prehovoril bývalý agent KGB. Ten tvrdí, že pred útokom ho ruský kolega na nebezpečenstvo hroziace Skripaľovi upozornil.

Slovensko zatiaľ neohlásilo vyhostenie žiadneho ruského diplomata, ale predvolalo si ruského veľvyslanca a požiadalo ho o vysvetlenie k prípadu. "Vývoj situácie ako aj odpovede Ruska na výzvy, ktoré mu adresovali štáty EÚ – vrátane Slovenska – ovplyvní ďalšie kroky, ktoré sme v tejto veci pripravení zvážiť," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v stanovisku, ktoré poskytol hovorca rezortu Peter Susko. Útok podľa neho jednoznačne odsúdili. 

Kiska žiada reakciu Slovenska 

Prezident Andrej Kiska s doterajšími krokmi rezortu zahraničných vecí vyjadril nespokojnosť. Požiadal ministerstvo zahraničných vecí o vysvetlenie, prečo Slovensko nepostupovalo rovnako ako naši partneri v Európskej únii a V4 v súvislosti s požiadavkou Veľkej Británie vyhostiť ruských diplomatov.

"Svoj postup prezident oprel aj o informácie spravodajských služieb. Po tomto prijatí prezident Kiska telefonoval s premiérom Petrom Pellegrinim a oznámil mu, že očakáva zásadový a jasný postoj Slovenska k požiadavke prejaviť solidaritu s jedným z našich dôležitých partnerov," informuje hovorca prezidenta Roman Krpelan. Predseda vlády SR hlavu štátu informoval, že situáciou by sa na svojom zajtrajšom zasadnutí mala zaoberať Bezpečnostná rada SR.

Danko odsudzuje "hurá" systém

K tejto téma sa vyjadril aj Andrej Danko po Koaličnej rade, podľa ktorého by sme nemali reagovať "hurá" systémom. "Je jasne deklarovaná zahraničnopolitická stratégia. Nie je šťastné, aby nás niektoré štáty posudzovali podľa toho, koľko diplomatov vyhostíme a koľko nie. Veľká Británia má voči Slovensku záväzok a dnes od nás žiada solidaritu. Ja túto solidaritu nepodceňujem, ale kroky zahraničnej politiky majú svoju postupnosť," povedal Danko. "Chcem požiadať všetkých, vrátane pána prezidenta, aby sme zachovali zdravý vzťah k Ruskej federácii, ktorá je našim strategickým partnerom," odkázal expremiér Robert Fico.

Kremeľ ešte ešte pred avízovanými rozhodnutiami o vyhostení označil spojencov Británie za poslušného poddaného Londýna, ktorý im vnucuje zhoršenie vzťahov s Moskvou. "Samozrejme budeme zvažovať recipročné opatrenia," vyjadril sa hovorca Kremľa, Dmitry Peskov. Moskva naďalej odmieta zodpovednosť za útok na dvojitého agenta Skripaľa. Spojencom Británie naopak stačili závery vyšetrovnia, a považujú to za útok na kolektívnu bezpečnosť a medzinárodné právo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy