Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Trestné stíhanie proti novinárovi Arpádovi Soltészovi. Prokurátor si vyžiadal spis
Zdielať na

Trestné stíhanie proti novinárovi Arpádovi Soltészovi. Prokurátor si vyžiadal spis

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Sympatizant kotlebovej ĽSNS podal na políciu podnet na novinára a komentátora portálu noviny.sk Arpáda Soltésza za vyjadrenie, v ktorom ironizoval bežné výroky rasistov. Cez víkend sa na sociálnej sieti fanúšik ĽSNS pochválil tým, že Národná kriminálna agentúra už začala trestné stíhanie vo veci, čo je podľa viacerých novinárov absurdné. Spis si už preto vyžiadal aj dozorujúci prokurátor.

Arpád Soltész je pre svoje ostré pero namierené proti extrémistom veľmi častým terčom fanúšikov ĽSNS. Práve jednému z nich, podľa statusu sympatizantovi Jozefa Tisa, sa nepáčilo vyjadrenie Soltésza, ktorým ironizoval rasistov: "Nie som rasista, ale vážne nemôžem vystáť bielu spodinu."

"Každý rasista začína svoju výpoveď vetou, že ja nie som rasista, ale. Za tým ale príde niečo fašistické, rasistické, neonacistické. To som ironizoval, že nie som rasista ale, neznášam bielu spodinu, pričom biela spodina je technický termín, ktorý hovorí o nejakom sociálnom statuse, nie o rase," uviedol Soltész.

"Môžeme potvrdiť, že v predmetnej trestnej veci vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal trestné stíhanie vo veci pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia," povedal hovorca prezídia policajného zboru Martin Wäldl.

Dlhoročný novinár Pavol Múdry tvrdí, že je absurdné takto pranierovať novinára za taký žáner, akým je komentár. "Slovník Arpáda Soltésza je korektný, napriek tomu, že je ostrý. Neviem koho takto môže urážať. Keby tam vynechal slovo biela, tak spodina už môže povedať? Považujem to za absolútnu absurdnosť," uviedol Múdry. "Zdá sa mi to neadekvátne, pretože z môjho pohľadu nehanobil niekoho pre príslušnosť k rase alebo rasu ako takú, ale niekoho pre to, že je podľa neho spodinou a popri tom sa hlási alebo patrí ku bielej rase. Každopádne kontext vyjadrenia musí vysvetliť pán Soltész," reagoval Miroslav Mareš z Masarykovej univerzity v Brne. 

Po tom, čo bol prípad medializovaný si spis vyžiadal prokurátor. "Dozor vykonáva prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Za týmto účelom si vyžiadal od vyšetrovateľa vyšetrovací spis a po jeho preskúmaní prokurátor rozhodne o ďalšom zákonnom postupe," povedala hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Podobné skúsenosti ale majú aj iné redakcie. "Aj naša redakcia čelí obvineniam alebo podaniam zo strany kotlebovských fanúšikov alebo priamo členov strany. To najdôležitejšie čo nám z toho vychádza je to, že mi v tom pokračovať budeme, budeme poukazovať na to, čo je nefér, čo je zlé a je nám úplne jedno či je to strana, ktorej členovia chodia oblečení v drahých oblekoch alebo nosia zelené mikiny so straníckym názvom," uviedol šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy. 

Pavol Múdry v tejto súvislosti hovorí o krehkej slobode médií a reaguje aj na komentáre na sociálnych sieťach. "Tu by sa mala celá novinárska obec postaviť a vysmiať sa polícii, že takéto podanie prijala," uviedol Múdry.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy