Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hlasovanie o príplatkoch za nočné či za víkendy odložili
Zdielať na

Hlasovanie o príplatkoch za nočné či za víkendy odložili

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Parlament opäť odložil definitívne hlasovanie o návrhu novely Zákonníka práce od poslancov za Smer-SD, ktorou sa od mája tohto roka majú zvýšiť príplatky za prácu v noci a cez sviatok, či zavedú príplatky za prácu v sobotu a v nedeľu. Poslanci totiž odhlasovali, že sa legislatívny návrh vracia do druhého čítania a umožnili tým podať spresňujúce pozmeňujúce návrhy.

Poslanec za SNS Radovan Baláž podal v druhom čítaní pozmeňujúci návrh, aby sa čiastočné oslobodenie trinástych a štrnástych platov od daní a odvodov vzťahovalo aj na zamestnancov pracujúcich v štátnej a vo verejnej službe. Poslanci o navrhovanej novele Zákonníka práce budú hlasovať v stredu o 11:00.

Zvyšovanie príplatkov za nočnú prácu sa má zrealizovať v dvoch etapách. Od 1. mája tohto roka sa má pri nerizikovom zamestnaní príplatok za nočnú prácu zvýšiť zo súčasných 20 percent na 30 percent zo sumy minimálnej mzdy a od 1. mája budúceho roka na konečných 40 percent zo sumy minimálneho hodinového zárobku. V prípade rizikovej práce pôjde od mája tohto roka o zvýšenie z 20 percent na 35 percent a od 1. mája budúceho roka na 50 percent zo sumy minimálnej hodinovej mzdy.

Novelou Zákonníka práce sa má tiež zvýšiť príplatok za sviatok, a to z 50 percent na 100 percent priemerného zárobku zamestnanca. Príplatok za prácu v sobotu sa od mája tohto roka zavádza v sume 25 percent minimálnej mzdy a od mája budúceho roka stúpne na 50 percent zo sumy minimálnej mzdy. Vyššie príplatky majú mať zamestnanci aj za prácu v nedeľu. Od začiatku mája tohto roka tieto príplatky dosiahnu 50 percent zo sumy minimálnej mzdy a od mája budúceho roka už budú v sume minimálneho zárobku.

Dobrovoľné 13. a 14. platy

Dobrovoľné trináste a štrnáste platy majú byť postupne oslobodené od daní a odvodov do sumy 500 eur pod podmienkou, že budú vyplatené aspoň vo výške priemerného mesačného zárobku zamestnanca. Trináste platy má zamestnávateľ vyplácať v júni a štrnáste platy v decembri.

Trinásty plat v sume aspoň priemerného mesačného zárobku zamestnanca má byť do výšky 500 eur prvýkrát oslobodený od zdravotného poistenia od tohto roku, od dane z príjmov v roku 2019 a od sociálnych odvodov až od roku 2021. Štrnásty plat v sume najmenej priemerného mesačného zárobku sa má do výšky 500 eur prvýkrát oslobodiť od zdravotných odvodov od tohto roka, od dane z príjmov takisto od tohto roka a od sociálnych odvodov od roku 2019. Zo sumy trinásteho a štrnásteho platu, ktorá prevyšuje 500 eur, sa má naďalej platiť daň z príjmov, aj sociálne a zdravotné odvody.

Doplnok na záver

Vládne kluby presadili, že sa program schôdze nasledujúci deň, teda v stredu, doplní o bod, ktorý sa dotýka odpočúvania vojenskými tajnými službami za čias ministra Galka. V tomto prípade sa objavili nové informácie, ktorými by sa poslanci mali zaoberať a zisťovať, či na základe informácií Galko alebo strana SaS nevyťažila. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy