Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Napätie medzi Kiskom a Kaliňákom sa stupňuje
Zdielať na

Napätie medzi Kiskom a Kaliňákom sa stupňuje

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Napätie medzi prezidentom Andrejom Kiskom a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom dosiahlo nový vrchol. Hádžu po sebe špinou, ktorú politici obvykle na verejnosť neťahajú.

Minister vnútra Robert Kaliňák na tlačovej konferencii o dopravno-bezpečnostnej situácii spomenul viacero káuz, ktoré sa v minulosti týkali osoby prezidenta Andreja Kisku. Zároveň priznal, že ich vzťah je komplikovaný, čo sa ukázalo už v minulosti prostredníctvom viacerých verejných prejavov. Nevyhli sa ani osočovaniu. 

"Náš vzťah je dlhodobo komplikovaný, ale chlap by nemal takto vyplakávať. Je to nedôstojné a pôsobí to smiešne," myslí si o prezidentových výrokoch Robert Kaliňák.

Celú tlačovú konferenciu ministra vnútra si môžete pozrieť TU:

Letka na súkromné účely

Jedným z prvých momentov, kedy sa prejavil konflikt medzi prezidentom a ministrom vnútra, bol problém s Kiskovým lietaním domov do Popradu. Prezident v minulosti obhajoval svoje konanie tým, že možnosť lietať domov mu ponúkol minister vnútra, pretože piloti potrebujú mať nalietaný istý počet hodín. Voziť hlavu štátu je teda zmysluplnejšie ako krúžiť nad Bratislavou. Presný počet letov na súkromné účely nie je dodnes úplne jasný, keďže mnohé z prezidentových pracovných ciest do východnej časti Slovenska boli naplánovaných práve na piatok.

Najnovšie tvrdenia Roberta Kaliňáka sa netýkajú len neprimeraného využívania vládneho špeciálu, ale aj jeho znečistenia zvratkami počas pracovnej cesty do Mexika. Kiskovi chce preto poslať faktúru za vyčistenie interiéru. "Asi vystavíme faktúru za čistenie interiéru lietadla, ktoré sa nám vrátilo zo služobnej cesty celé od zvratkov," tvrdí minister Kaliňák.

Prezident Andrej Kiska sa vyjadril, že je úbohosť vysmievať sa ľuďom, keď im je v lietadle nevoľno.

​Ešte pred nástupom prezidenta do funkcie sa na verejnosť dostali informácie, že firma KTAG, v ktorej je súčasný prezident spoločníkom, vlastnila lietadlo, ktoré by mohol prezident používať na cesty za rodinou.

Daňové úniky v Kiskovej firme

Práve v súvislosti s touto firmou sa objavili informácie o jej problémoch s daňami. Robert Kaliňák v tej dobe označil prezidenta za daňového podvodníka. Firma KTAG si zahrnula do nákladov aj Kiskovu prezidentskú kampaň. Kontrola jej náklady na kampaň a spoločnosť daň doplatila. Prezident tvrdil, že išlo o chybu v účtovníctve, o ktorej nevedel. 

​Kiska: Kaliňák by mal odstúpiť

Ani prezident Andrej Kiska nezostáva ministrovi vnútra nič dlžný. Viackrát prehlásil, že by bolo prospešné pre spoločnosť, keby Robert Kaliňák pre kauzu Bašternák odstúpil z funkcie. Podľa prezidenta minister vnútra uveril vlastným klamstvám o tom, že v politike nie je korupcia. Kaliňák sa v tomto smere obhajuje, že za posledný rok nedošlo v oblasti vysokej politiky ani k jednému prípadu korupcie. 

Podľa slov prezidenta Robert Kaliňák na jeho očierňovanie zneužíva svoj úrad a najmä Národnú kriminálnu agentúru. Minister vnútra to popiera.

Súvisiace články