Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Prezident Kiska bude musieť vypovedať na polícii ohľadom nezrovnalosti v DPH jeho firmy
Zdielať na

Prezident Kiska bude musieť vypovedať na polícii ohľadom nezrovnalosti v DPH jeho firmy

PREŠOV / Prezident Andrej Kiska sa predsa bude musieť dostaviť na políciu a odpovedať na otázky vo veci neoprávnenej žiadosti o vratku DPH. Generálna prokuratúra totiž prikázala prokuratúre v Prešove v tomto prípade opätovne konať. Rozhodla tak po dôkladnom preverení spisu. Prípadu sa venovala reportérka TV JOJ Miroslava Štrbáková Urbanovičová.

Ide o prípad ešte z roku 2014, ktorý sa týka eseročky prezidenta Andreja Kisku. Daniari totiž zistili, že táto firma žiadala za apríl toho roku neoprávnene vratku DPH v sume 146-tisíc eur z nákladov vyše 770-tisíc eur. A to bol podľa nich problém.

Andrej Kiska je spolumajiteľ firmy a v tom čase bol aj jedným z jej konateľov. Daniari v tejto veci ešte v decembri 2016 podali trestné oznámenie za krátenie dane z príjmu a polícia začala trestné stíhanie. To ale krátko na to zastavila s tým, že firma prejavila účinnú ľútosť a dane doplatila. "Z moje vlastnej skúsenosti z minulosti, keď sme podobné spory s daňovým úradom mali, som povedal, že to nemá zmysel, že to uhradíme a necháme prípad tak," povedal vtedy terajší prezident. 

"Po preskúmaní vyšetrovacieho spisu prijal prokurátor trestného odboru Generálnej prokuratúry záver, že skutkový stav trestnej veci nebol dostatočne objasnený v rozsahu nevyhnutnom na rozhodnutie o zastavení trestného stíhania," uvádza hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Generálna prokuratúra totiž vo veci objavila nezrovnalosti. Rozhodnutie policajného zboru malo vraj byť nezákonné a predčasné. 

Krajská prokuratúra v Prešove tak bude musieť opätovne konať a podľa nariadenia Generálnej prokuratúry doplniť dokazovanie a odstrániť rozpory v skutkových zisteniach. "Bude sa znovu viesť trestné stíhanie a tam sa môže dospieť už aj k iným záverom, ako tomu bolo pred tým, keď to trestné stíhanie bolo zastavené," hovorí právnička Lucia Kurilovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy