Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Advokát spájaný s mafiánskymi kauzami: Černák v prípade Pavla Ruska klame
Zdielať na

Advokát spájaný s mafiánskymi kauzami: Černák v prípade Pavla Ruska klame

BRATISLAVA / Viktor Križiak patrí medzi známych advokátov, ktorých právne služby využívajú trestne stíhaní gangstri slovenského podsvetia. A keďže aktuálna kauza exriaditeľa televízie Markíza a exministra hospodárstva je založená na tvrdení niekdajšieho bossa Mikuláša Černáka, Viktor Križiak má na údajné svedectvo Černáka tvrdý názor.

Podľa Viktora Križiaka, Černák opäť klame len preto, že ide o prospechára so snahou dostať sa už o pár rokov z doživotného žalára na slobodu. Prečo má Viktor Križiak na terajšie obvinenie Ruska z vraždy Sylvie Volzovej spolupáchateľstvom v štádiu prípravy, na ktorú sa podľa polície spolčil s Černákom, Kaštanom a šéfom sýkorovcov názor ten, že obvinenie polícia neudrží.

"Ja z pozície obhajcu a človeka, ktorý už mal skúsenosť s Mikulášom Černákom, lebo ma v minulosti obvinil z trestného činu, ktorý sa nepreukázal, si myslím, že je zvrátené, že Mikuláš Černák spolu s vyšetrovateľmi NAKA si v tomto štáte vyberá, kto bude obvinený," povedal exkluzívne Križiak pre televíziu JOJ.

"V jeho prípade ide o akýsi konkurz na to, ktorý páchateľ bude označený jeho osobou. Myslím si, že námestník generálneho prokurátora v minulosti viackrát vyhlásil, že osoba Mikuláša Černáka nie je dôveryhodná či už ako svedok alebo osoba v inom postavení. A preto si myslím, že všetko toto je výsledkom systému, keď vyšetrovateľ a prokurátor nenesú za svoje konanie zodpovednosť. Pokiaľ by to tak bolo, niesli by túto zodpovednosť, tak by sa nestalo, že je obvinený jednotlivec, len na základe človeka, ktorému je pripisovaných viac vrážd," dodal Križiak.

Podľa Križiaka, keď sa ukáže, že jeho obvinenie je slabé a nemá oporu v dôkazoch, môže Slovenská republika očakávať žalobu na náhradu škody, na ktorú sa poskladajú všetci daňoví poplatníci ale nie orgány činné v trestnom konaní, ktoré toto stíhanie odobrili. "Je dosť možné, že na základe sťažností bude obvinenie zrušené. Rovnako načasovanie takejto výpovede je zaujímavé. Ja sa pýtam, kde bol Černák desať, dvadsať rokov s výpoveďou. Myslím si, že vyšetrovacie orgány čakali zámerne na tento okamih, keď nastali okolnosti, ktoré by mohli pomôcť ich preferovaným osobám," dodal Križiak. 

Križiaka zatkli pre marenie spravodlivosti

Križiaka 21. februára 2012 polícia zadržala na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku po tom, ako odzneli záverečné reči v kauze skupiny sýkorovcov, ktorú polícia označuje za zločineckú. Obvinila ho z marenia spravodlivosti. Advokát podľa polície diktoval priamo Mikulášovi Černákovi, ako má vypovedať v prípade sýkorovcov.

​Černáka jeho svedectvá neohrozujú

Na Mikuláša Černáka sa tak prísne nepozerá bývalý elitný policajný vyšetrovateľ a expert na trestné právo, generál Jaroslav Ivor. Ten sa k Černákovmu motívu svedčiť a aj k aktuálnemu obvineniu Pavla Ruska vyjadril pre televíziu JOJ v utorok. Tvrdí, že Černákove svedectvá o najzávažnejších zločinoch, v ktorých figuruje, ho nijako neohrozujú. Hoci si svedectvom sám môže navodiť trestné stíhanie. Tak je to aj v prípade obvinenia Pavla Ruska.

Černák je pre prípravu vraždy Volzovej spoluobvinenou osobou. Muž, ktorého polícia označuje za bossa banskobystrického podsvetia, je pre iné vraždy odsúdený na doživotie a vyšší trest mu už uložiť nejde. Preto sú aj iné konania voči jeho osobe už neúčinné. Na rozdiel od avokáta Križiaka, špecialista Ivor Černáka vníma ako osobu, ktorá môže pravdivo vypovedať o najťažších zločinoch podsvetia, ktorému niekedy sám šéfoval.

Ivor sa s Križiakom zhodujú ale v jednom. Ak Černák vypovedá a spolupracuje s políciou, jeho motív je skôr zištný. Očakáva, že pri jeho žiadosti o predčasné prepustenie z výkonu doživotného trestu na slobodu, slovenské súdy budú jeho konanie možno brať ako okolnosť nasvedčujúca tomu, že sa vo výkone trestu mohol polepšiť, stal sa kajúcnikom a lepším človekom. Takúto žiadosť pošle Černák na príslušný súd už o niekoľko rokov - v roku 2023.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy