Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Obhajca sýkorovcov Viktor Križiak pôjde za mreže
Zdielať na

Obhajca sýkorovcov Viktor Križiak pôjde za mreže

Okresný súd v Trenčíne v piatok rozhodoval o osude košického advokáta Viktora Križiaka. Toho polícia obvinila z marenia spravodlivosti. Súd rozhodol, že pôjde za mreže...

Obvinený z marenia spravodlivosti

Úrad boja proti organizovanej kriminalite zadržal advokáta ešte v utorok večer priamo po skončení pojednávania s takzvanými sýkorovcami na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Podľa informácií Krimi ho ešte v ten istý deň obvinila z marenia spravodlivosti.

Toho sa mal Viktor Križiak dopustiť tým, že podľa polície vlani v októbri a decembri navádzal Mikuláša Černáka na to, ako má vypovedať v prípade sýkorovcov, kde obhajoval dvoch mužov.

Na doživotie odsúdený mafiánsky boss však o tom napísal prokurátorovi, ktorý podal v tejto kauze obžalobu. Polícia sa preto po dohode s dozorujúcim prokurátorom rozhodla, že bude o prípade informovať verejnosť až po skončení procesných úkonov.

Ostane Križiak advokátom?

Súd v piatok rozhodol, že právnik pôjde do väzby pre obavy sudkyne, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti. Križiak podal voči verdiktu sťažnosť, ktorou sa bude zaoberať Krajský súd v Trenčíne.

Na ťahu je teraz aj predsedníctvo Slovenskej advokátskej komory, ktoré v marci rozhodne, či obvineného kolegu ponechá vo svojich radoch. V podobných prípadoch postupuje vždy individuálne.

Ak sú advokáti stíhaní na slobode, komora im môže dovoliť pokračovať v práci, aby ich ekonomicky nezlikvidovala. V prípade Križiaka mnohí jeho kolegovia hovoria o účelovom stíhaní. Advokát pritom ešte v auguste 2010 písomne varoval svoju stavovskú organizáciu, že sa ho polícia snaží zdiskreditovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy