Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Richter má v roku 2018 niekoľko ambícií. Jednou z nich je zabezpečenie pracovnej sily
Zdielať na

Richter má v roku 2018 niekoľko ambícií. Jednou z nich je zabezpečenie pracovnej sily

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zabezpečenie dostatočného množstva kvalifikovanej pracovnej sily, podpora menej rozvinutých regiónov či väčšia ochrana práv detí. To je niekoľko priorít, na ktoré sa chce v tomto roku zamerať minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Vďaka dobrému vývoju ekonomiky nezamestnanosť stále klesá. Minister Richter sa preto chce sústrediť na to, ako pomôcť zamestnanosti. V niektorých odboroch totiž zúfalo chýbajú ľudia. "Aby sme vedeli zabezpečiť pracovnú silu aj z takzvaných tretích krajín, ale veľmi konkrétnu. Za týmto účelom chceme vytvoriť presný zoznam profesií, ktoré sú u nás nedostatkové," uviedol minister práce Ján Richter.

Už v januári chce Richter na rokovanie vlády priniesť zákon o sociálnej ekonomike. Má to byť pomoc takzvaným hladovým dolinám, kde by si tí, ktorí chcú pracovať, primeranú robotu mohli nájsť. "To aj takí, ktorí sú s nízkou kvalifikáciou, prípadne len so základným vzdelaním," uviedol. Tento rok sa minister chce sústrediť aj na sociálno-právnu ochranu a sociálnu kuratelu detí. "Mám pripravené štátne resocializačné zariadenia, aby sme vedeli zabezpečiť a uspokojiť potreby rozhodnutia súdov pre umiestnenie detí," tvrdí Richter. 

Hoci opozícia po Richterovi dlhodobo páli ťažkou muníciou, najmä pre kauzu Čistý deň, jeho stranícky a vládny šéf na neho nedá dopustiť a chce, aby pokračoval v ministerskej pozícii. "Ján Richter je jeden z najlepších ministrov práce, akých sme kedy vôbec mali v histórii Slovenska," povedal premiér Fico. 

Bez ohľadu na politickú budúcnosť Jána Richtera sa v tomto roku zrejme potešia mnohí živnostníci, ktorí si uplatňujú paušálne výdavky. Z ich pohľadu sa pravidlá zmenili k lepšiemu. "Niekedy v marci budú vidieť, koľko viac im ostává s tým, že sme zdvihli odpočítateľnú časť zo 40 na 60 percent až do výšky 20-tisíc eur," uviedol Béla Bugár, predseda Most-Híd.

Na druhej strane sú aj profesie, ktoré sa v tomto roku extra tešiť nebudú. Opozičný poslanec Beblavý už v decembri upozorňoval na kuchárky či opatrovateľov, ktorí sú platení pod minimálnou mzdou. "Rozdiel medzi minimálnou mzdou a takzavým minimálnym tarifom vo verejnej správe, bude 173 eur, čo je šialená suma," uviedol Miroslav Beblavý. No a dôchodkový vek sa zvýši na 62 rokov a 139 dní. Oproti minulému roku tak stúpne o 63 dní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy