Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
S novým rokom prichádzajú aj zmeny na čerpacích staniciach
Zdielať na

S novým rokom prichádzajú aj zmeny na čerpacích staniciach

BRATISLAVA / Počas minulého roka sme zažili výkyvy cien pohonných látok. V tomto roku by to podľa analytikov malo byť o niečo pokojnejšie. Isté výrazné zmeny na čerpacích staniciach však na vodičov predsa len čakajú.

Od 1.1.je spotrebná daň za naftu aj benzín vyššia. Na ich ceny to ale nebude mať žiadny vplyv, keďže sa to týka len tých pohonných hmôt, ktoré neobsahujú pridané biopalivo. "Väčšina palív, ktoré vstupujú na slovenský trh už spĺňa požadované normy zložky biopalív," informuje Mária Valachyová, analytička SLSP. 

Tie sa už nachádzajú až v 98 percentách pohonných látok uvedených na slovenský trh. "Čiže nová legislatíva by sa nemala negatívnym spôsobom prejaviť na vyšších cenách palív," dodáva analytička.

Rast iba minimálny  

Pokiaľ sa geopolitická situácia nezhorší, prípadne nevypukne kríza v niektorej z krajín, ktorá ropu vyváža, tak by sme mali byť svedkami pokojného roku bez dramatických výkyvov pohonných hmôt. V 2017 cena benzínu prudko rástla a aj v tomto roku môžeme očakávať zvýšenie. Analytici však sľubujú, že to už nebude také dramatické. "Po tom, čo v roku 2017 ceny palív na Slovensku stúpli asi o 7percent tento rok očakávame, že ich nárast by mal byť miernejší. Povedzme okolo 3 percent," vysvetľuje Valachyová.

Závisí od miesta 

Napriek tomu, ak chcete ušetriť dobre si zvážte, kde budete tankovať. "Cena benzínu závisí od umiestnenia čerpacej stanice. Drahšie sú na diaľniciach, najmä pred výjazdom do zahraničia. Najlacnejšie sú v mestách, kde tých benzínových čerpadiel je vedľa seba viacero," hovorí dopravný analytik Jozef Drahovský. 

Stabilné ceny môžeme očakávať aj pri kúpe diaľničných známok. Ich cena zostane rovnaká ako v minulom roku:

Najčítanejšie správy