Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kam so živými vianočnými stromčekmi? Mesto sa o ne postará
Zdielať na

Kam so živými vianočnými stromčekmi? Mesto sa o ne postará

BRATISLAVA / Je po Vianociach a kým umelé stromčeky postupne putujú do pivnice, tie živé sa už začínajú objavovať pri kontajneroch. Niekde sa premenia na kompost, inde putujú do spaľovne. Mestá už postupne začali zverejňovať termíny a podmienky bezplatného odvozu stromčekov.

Na bratislavských sídliskách začnú so zberom stromčekov od 8. januára. Zber bude prebiehať do 31.3.2018. Je potrebné, aby vianočné stromčeky boli v prípade rodinných a bytových domov umiestnené pri najbližšom kontajnerovom stojisku na triedený odpad.

V minulých rokoch sa tony stromčekov drvili a odvážali do firmy, kde sa 12 až 18 týždňov premenili na kompost. Tento rok ale poputujú do spaľovne. "Nakoľko tieto vianočné stromčeky neboli dostatočne odzdobené a kompostáreň teda mala problém s ich ďalším spracovaním na kompost. Naši pracovníci ich budú vyvážať do spaľovne odpadu, kde sa energeticky zhodnotia," informuje hovorkyňa spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu, Beáta Humeniková.

Podľa ich štatistík odvezených stromčekov to vyzerá, že ľudia stále častejšie siahajú po živých stromčekoch. Kým v roku 2014 odviezli 84 ton vianočných stromčekov, v roku 2016 to bolo takmer 99 ton a v roku 2017 už viac ako 112 ton. Každé mesto má iné termíny a podmienky. Napríklad v Košiciach sa s odvozom začne už 6. januára a stromčeky poputujú do kompostárne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy