Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Cez Alpy naboso. Záchranári majú s migrantmi plné ruky práce
Zdielať na

Cez Alpy naboso. Záchranári majú s migrantmi plné ruky práce

ALPY / Utečenci sa aj počas zimných mesiacov snažia prekročiť hranice Talianska a Francúzska. Čoraz častejšie si vyberajú trasu skrz zasnežené kopce. Obuv ani oblečenie na to ale nemajú. Horskí záchranári sa len tak obracajú.

Za posledné tri mesiace sa takto pokúsilo ilegálne prekročiť hranice asi 1500 až 2000 ľudí na úteku. Prevažne pochádzajú z Afriky. Náročný výstup cez alpské vrcholky volia od minulého leta po tom, ako úrady sprísnili ochranu pri tuneli Fréus, ktorý spojuje Taliansko a Francúzsko.

Šťastie im ale ani v horách veľmi neprialo. S prichádzajúcou zimou bol terén čoraz náročnejší. Horskej ceste predchádzal ešte štvorkilometrový pochod. Potom ich čakal už len výstup nad 1 762 metrov vysoký Col de l’Echelle. Po štyroch hodinách chôdze si odpočinuli v jednom z horských prístreškov a potom pokračovali smerom na francúzsku obec Briancon. Tam sa mali zastaviť až v centre pre utečencov.

Väčšina migrantov sa ale za hranice nedostane, uvádza portál iDnes.cz. Stovky ich riskuje život priechodom cez Alpy. Na cestu sa vydávajú v nevhodnom oblečení a bez toho, aby poznali tunajšie podmienky. Horskí záchranári často zachraňujú premrznutých ľudí oblečených iba do teplákových súprav a bežeckých tenisiek. V niektorých prípadoch dokonca migranti absolvovali cestu cez hory naboso. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy