Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Premiér Fico: Kto do nás kameňom, my do neho dvoma
Zdielať na

Premiér Fico: Kto do nás kameňom, my do neho dvoma

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

MARTIN / Robert Fico ako predseda strany Smer-SD zavelil do boja. Na dnešnom straníckom sneme v Martine na to použil upravený biblický výrok. Strana si okrem toho volila aj nového podpredsedu, pretože Marek Maďarič odstúpil z funkcie. Nahradil ho Richard Raši.

Predseda Smeru Robert Fico chce, aby Smer vyhral piatykrát po sebe parlamentné voľby. „Nachádzame sa v ére antipolitiky. Sme svedkami deštruktívneho populizmu, Smer je terčom pozornosti opozície i médií. Na všetko sa pozerajú, čo robíme. Každého z nás kontrolujú. V atmosfére útokov proti nám je tento cieľ dosiahnuteľný, ale bude to ťažké,“ vyhlásil Fico a zopakoval, že sa aj potkli, ale za chyby zaplatili. Smer chce podľa Fica osloviť voliča, ktorý má silné sociálne cítenie a sú mu blízke sociálnodemokratické hodnoty.

Fico vyzval ministrov a štátnych tajomníkov, aby sa netvárili, že sú len ministri a štátni tajomníci: „My sme predovšetkým členovia Smeru-SD a prosím každého, aby na to pri práci nezabúdal,“ vyhlásil s tým, že ak sa ministri, či štátni tajomníci dostali do svojich funkcií, tak práve vďaka Smeru. Preto chce, aby ministri chodili do regiónov a stretli sa s ľuďmi. „Máme vzťah k Cyrilovi a Metodovi, k SNP a Dňu Ústavy. Ak to myslíme vážne s ambíciou vyhrať voľby, musíme sa intenzívnejšie vrátiť medzi ľudí. Ja mám energiu aj chuť do toho ísť s plnou parádou,“ povedal Fico v prejave.

Premiér oznámil, že sa nebude v reálnej politickej praxe riadiť biblickým, „kto do teba kameňom, ty do neho chlebom“. „Kto pôjde po nás kameňom, my pôjdeme dvoma. Nebudeme tolerovať tie podvody, klamstvá a svinstvá, ktoré tu máme od opozície a médií. Hovorme otvorene, s kým máme dočinenia,“ vyhlásil. Predsedu OľaNO Igora Matoviča Fico v prejave nazval polobláznom a pripomenul jeho slová, ktoré mu Matovič adresoval v parlamente: „pôjdeš do basy, ty zmrd“. Podľa Fica je však Matovič usvedčený daňový podvodník, ktorý nešiel do basy len preto, že to bol premlčaný skutok. Zopakoval tiež, že predseda Sme rodina Boris Kollár je podozrivý z obchodovania s drogami.

Smeru podľa Fica uteká spôsob ako odprezentovať dobré výsledky vlády pred verejnosťou. Ľudia nevedia, čo bolo schválené. „Ak to nedokážeme predať, že je tu aktívna vláda a Smer, sami si kopeme politický hrob,“ zdôraznil. Zdôraznil, že je chybou, ak si niekto myslí, že strana dokáže osloviť 100 percent občanov . Najzaujímavejší je pre nich volič so sociálnym cítením, ktorý uznáva takéto hodnoty. Predstavil aj niektoré plánované zmeny, ktoré by chceli presadiť v ústave.

Marek Maďarič vo svojom prejave vysvetlil, prečo už nechce byť podpresedom Smeru. Myslí si, že strana stráca voličov i energiu. Mali by sa vrátiť k ideálom, malým či veľkým. Podľa neho po nelichotivých výsledkoch župných volieb mala prísť hlbšia sebareflexia. Po dnešných platných voľbách na sneme sa funkcie podpredsedu ujal Richard Raši.

Na bibliu sa odvolával premiér aj pri odvolávaní ministra Roberta Kaliňáka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy