Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Michaila Saakašviliho zatkli. V cele drží hladovku
Zdielať na

Michaila Saakašviliho zatkli. V cele drží hladovku

KYJEV / Ukrajinská polícia zatkla v piatok v Kyjeve bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho. Pred policajnou stanicou sa zhromaždili stovky jeho podporovateľov a kričali "hanba", pričom vyzývali ďalších ľudí, aby sa k nim pridali. Politika pritom zatkli aj v utorok, no vďaka demonštrantom sa mu podarilo ujsť.

Ukrajinská prokuratura požiada pre bývalého gruzínskeho prezidenta Saakašviliho o domáce väzenie. Podľa obhajcu drží v cele predbežného zadržania hlasovku. Pred policajnou stanicou, v čase, keď ho zatkli, protestovali jeho podporovatelia.

Saakašvili žije na Ukrajine od roku 2015, pričom pôsobil aj ako gubernátor Odeského regiónu. Do tejto funkcie ho vymenoval prezident Porošenko s tým, že jeho hlavnou úlohou má byť boj proti korupcii. Neskôr, keď bývalý gruzínsky prezident začal upozorňovať aj na údajnú korupciu na najvyšších miestach v krajine, sa však títo dvaja politici postavili proti sebe a Saakašvilimu odobrali ukrajinské občianstvo. Aktuálne je tak človekom bez občianstva, keďže toho gruzínskeho ho v jeho bývalej vlasti zbavili už predtým.

Druhé zatknutie

Michail Saakašvili sa ešte v utorok dostal do rúk agentom ukrajinskej tajnej služby SBU. Jeho stúpenci ale zablokovali ulicu a oslobodili ho z policajného mikrobusu. Štyridsaťdeväťročný politik sa potom so svojimi vernými utáboril neďaleko parlamentu a apelovali na odvolanie prezidenta Petra Porošenka. Požadovali aj odvolanie šéfov tajnej služby a prokuratúry.

Ukrajinské úrady exprezidenta Gruzínska považujú za utečenca, ktorý sa vyhýba obvineniam z napomáhania k štátnemu prevratu. Ukrajinské bezpečnostné sily v stredu nadránom zasahovali v stanovom tábore, ktorý v centre mesta rozložili Saakašviliho stúpenci. Pri strete bolo zranených niekoľko ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy