Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V rokovaniach o brexite nastal konečne posun. Jeho zástanci sa ale v názore nezhodujú
Zdielať na

V rokovaniach o brexite nastal konečne posun. Jeho zástanci sa ale v názore nezhodujú

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Európska komisia oznámila, že podľa jej názoru nastal v rozhovoroch o brexite posun dostatočný na to, aby bolo možné jednať o budúcnosti vzťahov po odchodu Británie z Európskej únie.

Po rannom stretnutí s britskou premiérkou Theresou May to oznámil predseda komisie Jean-Claide Juncker. Pri jednaní o období po brexite by mali ostatné krajiny Európskej únie trvať na tom, že Británia bude rešpektovať všetky pravidlá únie, bez možnosti podieľať sa na rozhodovaní o nich. Šéfom štátov a vlád 27 ostatných krajín EU to navrhuje šéf Európskej rady Donald Tusk. 

"Po odchode Veľkej Británie žiadny štát Európskej únie nebude platiť viac a nedostane menej. Súvisí to so záväzkom, ktorý Veľká Británia prijala, a to, že dostojí všetkým svojim záväzkom, ktoré jej vyplývajú z členstva," vraví štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok. 

Výsledky rokovania o troch základných témach prvej fázy brexitového rokovania označil Juncker za kompromis. Británia podstatne zmenila text návrhu dohody s Európskou úniou o brexite. Prehlásila to šéfka severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP) Arlen Foster, ktorá niekoľko hodín hovorila s premiérkou Theresou May pred jej odletom do Bruselu. 

May sa pri rozhovore s Foster snažila nájsť kompromis medzí doposiaľ nezlučiteľnými požiadavkami DUP a írskeho premiéra Lea Varadkara ohľadom hranice medzi oboma časťami írskeho ostrova. Otázka hranice je jedným zo zásadných tém, ktorých vyjasnenie podmieňuje posun v jednaní o brexite. 

EÚ je spokojná

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker ocenil prelom v rokovaniach o brexite a povedal, že odporučí, aby sa vyjednávania rozšírili o tému budúcich vzťahov a obchodu. "Som presvedčený, že sme teraz dosiahli prelom, ktorý sme potrebovali," povedal Juncker novinárom. Lídri Európskej únie sa stretnú v Bruseli na budúci týždeň vo štvrtok a pravdepodobne potvrdia hodnotenie, podľa ktorého sa dosiahol dostatočný pokrok v rokovaniach o vyrovnaní britských finančných záväzkov voči EÚ, o otázke írskych hraníc a o právach občanov po brexite.

Nezhody na strane Británie

Britskí politici, ktorí minulý rok podporili odchod krajiny z EÚ, sa nezhodujú na hodnotení vývoja jednania o brexite. Minsitri Boris Johnson a Michael Gove premiérku May podporili. Bývalý predseda UKIP Nigel Farage ale povedal, že Britániu čaká druhá fáza "poníženia". Sponzor kampane za brexit Arron Banks dokonca označil May za zrádkyňu. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy