Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Už nie sme rozpočtoví machri, hovorí hodnotenie Európskej komisie
Zdielať na

Už nie sme rozpočtoví machri, hovorí hodnotenie Európskej komisie

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Európska komisia (EK) hodnotila rozpočty krajín na rok 2018. A vyzerá to tak, že už nie sme takí premianti ako sme boli. Z pravidiel paktu stability a rastu by sme vybočiť nemali, ale sú tam riziká, takže sme sa nedostali do top skupiny ako vlani. Ale na druhej strane nie sme na tom tak zle ako päť krajín, ktoré Brusel napomenul. Okrem toho komisia predpovedala rast ekonomiky eurozóny. Malo by sa nám všetkým dariť.

Vo všeobecnosti spĺňame všetko, čo treba. Sme v partičke s Estónskom, Írskom, Cyprom, či Maltou. "Budúcoročný rozpočet je podľa Európskej komisie dobrým základom na dosiahnutie vyrovnaného hospodárenia,"  vraví hovorkyňa Ministerstva financií Alexandra Gogová. 

Komisia nám ale predpovedá kúsok vyššiu štátnu sekeru na budúci rok, ako si naplánovalo ministerstvo. Výhrady má aj na strane výdavkov. "Slovensko by si malo určiť výdavkové stropy, to komisia už dlhšie odporúča, ale zatiaľ to na Slovensku nie je," uvádza Dušan Chrenek, riaditeľ zastúpenia EK na Slovensku. 

Dobré časy

Sú aj krajiny, ktoré naopak Brusel varoval. Dobre nedopadla napríklad veľká ekonomika Francúzska, kde Macron sľuboval zmenu k lepšiemu. EK nehodnotila len rozpočty, ale aj hospodársky rast v únii, je najlepší za posledných 10 rokov od vypuknutia krízy a zlé nie sú ani vyhliadky. Ekonomický rast, žiaľ, nekopíruje rast miezd, čo neteší Európanov. Nedarí sa ani vo všetkých kútoch únie rovnako. Komisia preto členským štátom odkazuje, aby využili dobré časy. 

V Bruseli sa konal tiež samit Východného partnerstva, kde Theresa May označila Rusko za agresora. Fico sa vyjadril oveľa diplomatickejšie:



Súvisiace články

Najčítanejšie správy