Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prezident chce transparentnejšie nákupy obrnených vozidiel
Zdielať na

Prezident chce transparentnejšie nákupy obrnených vozidiel

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Historicky najväčší nákup slovenskej armády bol na pretrase aj v utorok. Pred stredajším kľúčovým rokovaním vlády rokoval prezident Andrej Kiska s ministrom obrany Petrom Gajdošom. Prezident sa dožadoval vyššej transparentnosti pri nákupe obrnených vozidiel.

Najprv to boli zástupcovia bezpečnostného a obranného priemyslu Slovenskej republiky, ktorí sa prišli prezidentovi posťažovať, že sa im nepáči, ako momentálne prebieha zaobstarávanie nových bojových vozidiel pre slovenskú armádu. Potom to bol samotný minister obrany, ktorý prišiel k prezidentovi na koberec, aby vysvetľoval ako to v súčasnosti s vývojom obrnených áut na podvozku 8x8 ale aj s pohonom 4x4 bude. 

"Na produkcii 8x8 by sme sa podieľali až 70 percentami, na produkcii bojových obrnených vozidiel 4x4 v prípade úspešného vývoja až 80 percentami a zdôrazňujem, že až 100 percent je naše duševné a priemyselné vlastníctvo," povedal minister Gajdoš. 

"Som rád, že existuje analýza, aby sme vedeli, že ak máme vyrábať obrnené transportéry u nás, ktoré vytvoria pracovné miesta, nakoľko je to efektívne v porovnaní s nákupom obrnených transportérov v zahraničí a ja som rád, že ma minister ubezpečil o tom, že aj táto analýza hovorí v náš prospech," hovorí prezident Andrej Kiska. 

Pozrite si tlačovú besedu Ľubomíra Galka a Richarda Vašečku:

Súvisiace články