Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pred pár dňami chceli zlepšovať vzťahy. Dnes označuje Rusko USA za nepriateľa
Zdielať na

Pred pár dňami chceli zlepšovať vzťahy. Dnes označuje Rusko USA za nepriateľa

Archívna reportáž

MOSKVA / Zatiaľ čo pred pár dňami ohromovali americký prezident Donald Trump a ruský prezident Vladimir Putin prísľubmi užšej spolupráce a zlepšovania vzťahov, dnes je všetko inak. Ruský premiér Dmitrij Medvedev zhodnotil, že vzťahy medzi Spojenými štátmi a Ruskom sú v súčasnosti na najnižšom bode za posledné desiatky rokov.

Medvedev kritizoval rozhodnutie Washingtonu rozšíriť zoznam protiruských sankcií a dodal, že Spojené štáty týmto krokom vyhlásili Rusko za svojho nepriateľa, nielen súpera. Medvedev tiež uviedol, že na samite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie si s Trumpom krátko pohovoril a napriek predchádzajúcim výrokom ho označil za otvoreného a dobrého človeka. 

USA v Sýrii ochraňujú Islamský štát

Ruské ministerstvo obrany zas prišlo s tvrdením, že Spojené štáty poskytujú bojovníkom samozvaného Islamského štátu v Sýrii ochranu a boj s terorizmom len predstierajú. USA, ktoré stoja na čele medzinárodnej koalície pre boj s Islamským štátom, sa podľa ministerstva obrany pokúsili zamedziť ruským náletom. "Tieto fakty dokazujú, že Spojené štáty predstierajú boj proti medzinárodnému terorizmu. V skutočnosti poskytujú ochranu bojovníkom Islamského štátu," uviedlo ruské ministerstvo obrany. 

Putin bol ochotný vo vzťahu s USA otočiť list

Len pred dvoma dňami pri tom Putin vo Vietname na samite krajín Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria avizoval, že rusko-americká kríza síce nie je zažehnaná, no Rusko je pripravené otočiť list a mať s USA dobré vzťahy. 

V lietadle, ktorým sa Trump premiestňoval z Danangu do Hanoja uviedol, že v diskusii s Putinom nemôže vyhľadávať spory. "Nemôžeme sa hádať, musíme začať hovoriť o Sýrii a o Ukrajine. Chcem, aby sa stiahol zo Sýrie, aby som bol úprimný. Chcem s ním radšej riešiť Ukrajinu, a nie sa hádať. Mohol by nám pomôcť so Severnou Kóreou. Keby Rusko spolu s Čínou pomohli, mohol by byť ten problém vyriešený rýchlejšie," opísal Trump v lietadle svoje predstavy o budúcej spolupráci s Ruskom.

Prezidenti v Danangu schválili spoločné prehlásenie k Sýrii, ktoré rešpektuje zvrchovanosť a jednotu Sýrie. Podľa Trumpa táto dohoda ušetrí mnoho ľudských životov. Putin na adresu dohody uviedol, že je významná preto, lebo potvrdzuje princípy protiteroristického boja. "Dohodli sme sa veľmi rýchlo, zdá sa, že k sebe máme vrelý vzťah, keď vezmeme do úvahy, že sa nepoznáme," uviedol Trump. 

Tieto výroky ešte v sobotu poukazovali na možné oteplenie vzťahov Ruska a Spojených štátov. V súčasnosti je už všetko inak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy