Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vojak, ktorý ušiel z KĽDR, je vo vážnom stave
Zdielať na

Vojak, ktorý ušiel z KĽDR, je vo vážnom stave

Archívne video

SOUL / Severokórejského vojaka, ktorý ušiel v prísne stráženej demilitarizovanej zóne medzi oboma Kóreami, zasiahlo najmenej päť guliek a je v kritickom stave.

Vojak podnikol riskantný kúsok v pondelok v hraničnej obci Panmundžom, pričom štyria kolegovia naňho vypálili približne 40 striel. Dezertérovi sa však podarilo hranice prekročiť a juhokórejskí vojaci, ktorí naňho nestrieľali, ho našli na ich strane ukrytého pod kopou lístia.

Lekári vytiahli z mužovho tela doteraz päť guliek, dve ďalšie by podľa nich mohli byť ešte stále vo vnútri. "Do rána ešte nenadobudol vedomie a nedokáže ani sám dýchať, jeho život sa môže podariť zachrániť," uviedol na margo jeho zdravotného stavu predstaviteľ juhokórejskej armády Suh Uk.

Do Južnej Kórey ujde každoročne okolo tisíc obyvateľov komunistickej Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR), ale veľmi zriedkavo cez demilitarizovanú zónu, ktorá je jedným z najprísnejšie strážených miest na svete. Severná a Južná Kórea sú technicky stále vo vojne, keďže konflikt z rokov 1950 - 1953 neukončila mierová dohoda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy