Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Tisícky žien protestovali proti návrhu úplne zakázať potraty
Zdielať na
Noviny.sk

Tisícky žien protestovali proti návrhu úplne zakázať potraty

RIO DE JANEIRO - V brazílskom meste Rio de Janeiro vyšli do ulíc tisícky žien protestujúcich proti úplnému zákazu potratov, ktorý odhlasoval kongresový výbor. Mnohé z demonštrantiek so sebou priniesli aj svoje deti a vykrikovali heslá ako "Naše telá sú naše!" či niesli transparenty s nápismi "Nezaslúžim si, aby som nosila dieťa svojho násilníka". Počas akcie vypuklo viacero potýčok, pri ktorých polícia zasiahla s použitím slzotvorného plynu.

Brazílske zákony v súčasnosti umožňujú ženám podstúpiť interrupciu v prípade znásilnenia, anencefálie plodu a keď je v ohrození život matky. Kongresový výbor ale minulý týždeň prijal opatrenie na zrušenie týchto výnimiek, čo vyvolalo pobúrenie verejnosti, hoci mnoho Brazílčanov zastáva konzervatívne názory. Opatrenie je súčasťou dodatku ústavy a na to, aby sa stalo zákonom, by tak potrebovalo schválenie kvalifikovanou väčšinou v oboch komorách Kongresu.


Podľa prieskumu, ktorý čiastočne financovalo ministerstvo zdravotníctva, podstúpilo v roku 2015 v Brazílii umelé prerušenie tehotenstva viac ako 400-tisíc žien. Zatiaľ čo však bohaté Brazílčanky môžu bezpečne podstúpiť zákroky na súkromných klinikách, menej solventné ženy sa musia spoliehať skôr na rizikové procedúry.

Najčítanejšie