Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Fico po voľbách mlčal úmyselne. Je zvedavý, ako sa opozícia vysporiada so zodpovednosťou
Zdielať na

Fico po voľbách mlčal úmyselne. Je zvedavý, ako sa opozícia vysporiada so zodpovednosťou

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico sa na tlačovej konferencii na Úrade vlády po prvotnom mlčaní vyjadril k výsledkom volieb do VÚC. Voľby za neúspech nepovažuje. Premiér priznal, že by chcel viac poslancov či županov, no s odkazom na väčšinový systém na Slovensku prijíma výsledky tak ako sú.

Na tému volieb sa Robert Fico vyjadril z pozície premiéra aj z pozície predsedu strany SMER-SD. Premiér občanom poďakoval za účasť na voľbách, ktorá bola vyššia ako po minulé roky. "Slovenská republika potvrdila, že je štandardnou demokratickou krajinou a že je právnym štátom. Nech je to odpoveďou na vyhlásenia, že Slovensko je mafiánsky štát. Chcem zablahoželať všetkým, ktorí uspeli a poďakovať tým, ktorí kandidovali a neuspeli. Chcem oceniť porážku extrémizmu. Aj tu ukázala Slovenská republika, že je demokratickou krajinou," uviedol premiér. 

Odmlku, ktorú premiér po voľbách držal nazval úmyslom: "Úmyselne som si vybral prestávku, aby som pozoroval atmosféru, ktorá sa rozpútala po voľbách." Politický komentátor Marián Leško má ale iný názor: "O Ficovi je známe, že nerád komunikuje po prehrách, a toto je nesporne ťažká porážka."

Fico uviedol, že rastúci trend zvolenia nezávislých poslancov bude podľa neho naďalej rásť. "Z hľadiska politických strán získal SMER-SD 88 poslancov, čo je najviac zo všetkých politických strán. Ako môže byť fiasko pre politickú stranu, ak získa najviac poslancov?" uviedol. 

Ďalej uviedol, že strana Smer-SD zostáva rozhodujúcou politickou stranou na Slovensku. Priznal, že ako predseda strany by sa väčšiemu počtu poslancov i županov tešil, no vzhľadom na väčšinový systém na Slovensku sa s výsledkami uspokojil. "Je veľmi dobré, že nastal čas, aby opozícia ukázala ako sa vysporiada so zodpovednosťou, ktorú získala pri voľbách do VÚC."

Je však pravdepodobné, že pravicové strany, ktoré dokopy získali až 105 mandátov sa vo viacerých krajoch spoja z nezávislými, a teda väčšina z 88-ich poslancov Smeru skončí v opozícii. "Fico má v zásade pravdu, vyhral voľby tak, ako Mečiar v roku 1998 a jediné, čo ma prekvapuje je, že mu trvalo päť dní, kým si to takto pekne zrátal," uviedol komentátor portálu Noviny.sk Arpád Soltész.

Pemiér Fico na konferencii spomenul, že sa Slovensko prihlásilo k stálej štruktúre obrany Európy. Uviedol, že traja najvyšší predstavitelia, a to slovenský prezident Andrej Kiska, predseda parlamentu Andrej Danko aj predseda vlády Robert Fico sa zhodli na tom, že Slovensko chce byť súčasťou európskeho jadra: "Ak hovoríme o jadre, je to určite užšia spolupráca členských štátov Európskej únie v oblasti obrany a bezpečnosti." Slovensko sa tiež politicky prihlásilo k iniciatíve PESCO založenej na dobrovoľnosti členských štátov s tým,že  každá krajina sa môže rozhodnúť či vstúpi a ako bude spolupracovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy