Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Kočner vypovedal v prípade Pavla Ruska. S novinármi nehovoril
Zdielať na
Krimi

Kočner vypovedal v prípade Pavla Ruska. S novinármi nehovoril

BRATISLAVA / Marián Kočner podal svedectvo v prípade 20 rokov starej objednávky vraždy bývalej spoločníčky Markízy Sylvie Volzovej. Práve on stál v roku 1998 pri zrode kauzy Markíza, keď Rusko takmer prišiel o podiely v televízii a neskôr si na svoju ochranu pred slovenským podsvetím najal Ukrajincov. Kočner sa novinárom po výsluchu vyhol.

Na Prezídiu policajného zboru v piatok ráno vypovedal kontroverzný podnikateľ Marián Kočner. "Vypovedal všeobecne ku všetkým osobám, k rokom 1997 - 98, ako ich vnímal zo svojho pohľadu, tie udalosti, ktoré sa stali. K obsahu výpovede sa nechcem vyjadrovať," uviedol advokát Pavla Ruska Marek Para. 

Krátko po výsluchu opúšťali budovu advokáti nielen obvineného Pavla Ruska, ale aj Mikuláša Černáka. Novinári predovšetkým čakali na Mariána Kočnera. Ten sa im ale vyhol. Média boli dlhé hodiny pri všetkých hlavných vchodoch z prezídia, Kočner budovu týmito vchodmi, ako napríklad včera Viera Rusková, neopustil. 

Kočner už pred 18 rokmi poodhalil s čím sa mu Rusko po obchodnom rokovaní vo februári 1998 zdôveril, keď bolo obsadenie Markízy Gamatexom na spadnutie. Niekdajších rivalov v súčasnosti spájajú pozoruhodné finančné transakcie s Majákom nádeje, či novoobjavené takmer 70 milionové zmenky, ktoré mal pred 15 rokmi podpísať Rusko Kočnerovi a ten sa po ich splatnosti súdi s Markízou o vyplatenie.

Policajné výsluchy by sa mali uzavrieť budúci týždeň opätovným výsluchom poškodenej Sylvie Volzovej, ako aj obvineného Pavla Ruska.

Ruska vzal Okresný súd do väzby. On voči tomu síce podal sťažnosť, ale odvolacie konanie stále neprebehlo. Problém je v tom, že Okresný súd ešte nemá k dispozícii doručenku od jedného z obhajcov a bez toho nemôžu prípad predložiť odvolaciemu súdu. V kauze Rusko vypovedala vo štvrtok aj pravá ruka Mikuláša Černáka, Ján Kán. Ku kauze údajnej objednávky vraždy Sylvie Volzovej sa pred novinármi nevyjadril, rovnako nekomentoval ani svoju výpoveď na polícii.

Vo štvrtok na obed prišla na políciu aj bývalá manželka Pavla Ruska, Viera. Bez problémov komunikovala s médiami. Povedala, že má ku kauze čo povedať. "Ja som už ako taká cvičená opica, takže dobre," odpovedala Viera Rusková novinárom na otázku, ako zvláda celú kauzu svojho exmanžela.

Vzťah Kočnera a Ruska

Marián Kočner sa pozná s Pavlom Ruskom od detstva, no a neskôr spolu študovali v Bratislave žurnalistiku. Na prelome rokov 1997 a 1998 sa vzťah Ruska ako spolumajiteľa Markízy s Kočnerom vyostril. Kočnerova firma Gamatex odkúpila spornú Ruskovu pohľadávku vyplývajúcu zo zmluvy s ESPE štúdiom z roku 1994, keď sa ešte len Rusko uchádzal o licenciu a potreboval ako garanta etablovanú produkčnú firmy ESPE, ktorá vyrábala TV programy. 

Dvere do televízie v kauze Markíza v auguste 1998 prakticky Kočnerovi spolu s ochrankou od Borbélyho a Sýkorovcov otvorila druhá konateľka v spoločnosti Markíza Slovakia - Sylvia Volzová. Tá Ruskovu 80 miliónovú pohľadávku z roku 1994 za Markízu uznala. Spory o vplyv nad televíziou tak zrejme stoja po 20 rokoch aj za vážnym obvinením Ruska z objednávky vraždy Volzovej. Jedným z akterov kauzy Markíza bol práve Kočner.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy