Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kollár o odmene pre Bžána: Je chvályhodné, že sa tá suma aspoň znížila
Zdielať na

Kollár o odmene pre Bžána: Je chvályhodné, že sa tá suma aspoň znížila

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Od druhej popoludní poslanci rokujú o odmene pre advokáta Bžána. Koalícia totiž nezmietla zo stola mimoriadnu schôdzu, a tak sa môže diskutovať.

Poslanec za stranu SaS Karol Galek by už nedal advokátom za vyhratý medzinárodný súdy spor o Vodnú elektráreň Gabčíkovo žiadnu odmenu. "Chvalabohu odmena ide dole. Dúfam, že odmena skončí na nule. Nie je žiadny dôvod, aby advokáti dostali ešte nejakú odmenu,“ povedal v parlamente počas rozpravy Galek. Advokátskej kancelárii už boli vyplatené vyše štyri milióny eur. Poslanec sa taktiež opýtal, kto mal byť konečným príjemcom odmeny. "Koľko ďalších takýchto odmien je podpísaných, o ktorých vôbec nevieme?“ doplnil Galek.

Jeho stranícka kolegyňa Jana Kiššová vo faktickej poznámke volala po väčšom vyvodení zodpovednosti voči bývalým štátnym nominantom v spoločnosti MH Manažment. Opozícia už viackrát naznačila, že pripravuje podanie trestného oznámenia.

Poslanec hnutia SME Rodina Boris Kollár taktiež kritizoval pôvodnú výšku odmeny advokátskej kancelárii. So zníženou sumou vo výške zhruba 17 miliónov eur však už taký problém nemá. Kollár upozornil, že štát nakoniec môže spomínaná arbitráž stáť len už vyplatené vyše štyri milióny eur, keďže necelých 13 miliónov eur by mala advokátska kancelária dostať v podobe súdnych trov, ktoré bude musieť zaplatiť porazená strana.

"Aj mne sa pôvodná suma nepáčila. Ale koľko sa nám bude páčiť? Povedzte, opozícia, koľko by si zaslúžil ten právnik odmenu za vyhratý spor za 700 miliónov? Koľko? Ja neviem. Je chvályhodné, že sa tá suma aspoň znížila. Nemôže to nikto z nás napadnúť, že to je premrštená suma. Nemôžeme ísť do takéhoto sporu s najlacnejším právnikom z nejakej Nemšovej,“ povedal v rozprave Kollár, ktorý zároveň pochválil predsedu vlády Roberta Fica, že prevzal prevádzku Vodnej elektrárne Gabčíkovo späť do rúk štátu. Líder hnutia SME Rodina na záver svojho vystúpenia vyzval plénum, aby sa prijali také opatrenia, ktoré zabránia v budúcnosti vyplácaniu takých vysokých odmien pre právnikov ako v tejto kauze.

Dvojtvárnosť opozície

Poslanec hnutia OĽaNO Jozef Viskupič uviedol, že ak nenastane audit v právnych zmluvách a následne sa neprijme patričná legislatíva, "tak sme zlyhali všetci". "Nie sme na konci cesty. Aj 17-miliónovú odmenu považujem za nehoráznu. Navrhnime legislatívu, aby boli pri takýchto súdnych sporoch stanovené stropy odmien," povedal v rozprave Viskupič.

Minister hospodárstva Peter Žiga požiadal opozíciu, aby si v celej veci týkajúcej sa Vodnej elektrárne Gabčíkovo urobila poriadok. Ministrovi totiž nesedia ich rozporuplné vyjadrenia, keď ešte pred dvoma rokmi tvrdili, že 700-miliónový súdny spor Slovensko prehrá a v súčasnosti tvrdia, že to bola vopred vyhratá medzinárodná arbitráž. Tu vidno podľa neho dvojtvárnosť opozície. "Pri prebratí vodnej elektrárne do rúk štátu tvrdili, že spor prehráme, že sme už vystavili talianskej spoločnosti Ene istý šek a dnes čítame v dôvodovej správe k zvolaniu mimoriadnej schôdze čítame, že spor bol jasný, že ho vyhráme,“ povedal v pléne Žiga.

Minister znova zopakoval, že odmena bola neprijateľná aj pre celú vládu. "Ihneď, ako som sa dozvedel o tejto odmene, som konal. V prvej reakcii som dal jasne najavo a vyzval som spoločnosť MH Manažment, aby sumu zásadne znížili. Ani so zníženou sumou nie som spokojný,“ dodal Žiga s tým, že v spolupráci s ministerstvom spravodlivosti, že ešte stále môže byť zmluva s advokátskou kanceláriou zneplatnená, keďže nebola v centrálnom registri zverejnená podľa platných zákonov.

Na návrh opozičných poslancov bola zvolaná mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej sa rozoberá kauza odmeny pre advokátsku kanceláriu za vyhratú medzinárodnú arbitráž o Vodnú elektráreň Gabčíkovo. Opozičným poslancom sa nepozdávala odmena pre advokátsku kanceláriu v pôvodnej celkovej výške 77 miliónov eur. Táto odmena je v súčasnosti znížená na zhruba 17 miliónov eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy