Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
REBRÍČEK: Toto sú najlepšie mestá na život pre ženy
Zdielať na

REBRÍČEK: Toto sú najlepšie mestá na život pre ženy

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Najhoršie miesto na svete pre život ženy je egyptská Káhira. Naopak, najlepšie Londýn. Vyplýva to z prieskumu expertov na práva žien. Prieskum robili v 19 najväčších veľkomestách sveta.

Experti sa zamerali na štyri oblasti - riziko sexuálneho násilia, prístup k zdravotnej starostlivosti, kultúrne tradície a ekonomické príležitosti.

Káhire odborníci vyčítajú, že tam vládne diskriminácia a zastaralé tradície. Počas obyčajnej prechádzky po ulici sú tam ženy vystavené slovnému a fyzickému obťažovaniu. Potvrdzuje to aj miestna obyvateľka. "Je to naozaj zlé. Cítite sa, akoby ste ani neboli ľudskou bytosťou, ale nejakým čudným tvorom. Viete, len sa prechádzate a počúvate niečo, čo by ste nemali počuť. Pýtam sa, prečo," opisuje obyvateľka Káhiry.

Sexuálne násilie

Čo sa týka sexuálneho obťažovania, jedným z najhorších veľkomiest je indické Dillí. Aj keď treba povedať, že tento problém sa týka celej krajiny. Podľa oficiálnych policajných štatistík z pred dvoch rokov, v Indii dochádza každú hodinu k štyrom znásilneniam.

"Ohmatávanie, dotýkanie, zízanie, prenasledovanie. To všetko sa deje. Je to o mentalite a o spôsobe ako sú bratia a synovia doma vychovávaní. Ak ich nezmeníte, nič sa nezmení," hovorí obyvateľka Dilí.

Na opačnom rebríčku je britský Londýn. Podľa odborníkov na ženské práva, je to najlepšie mesto na život. S tým súhlasí aj miestna obyvateľka, ktorá pochádza z Južnej Afriky. "Cítim sa tu oveľa bezpečnejšie. Môžem sa tu v noci prechádzať a nemusím sa báť," hovorí.

Slovenka, ktorá žije v Londýne, je s tamojším životom spokojná. Ale nepovažuje Londýn za úplne ideálny pre ženy a iba bezpečný. Podľa nej je to aj tým, že je to multikultúrne mesto a muži z rôznych krajín sveta majú rozličný prístup k ženám. "Nemyslím si, že sa ženy cítia ohrozené neustále, ale je aj veľa miest v Londýne, kde by človek nevyšiel na ulicu ani cez deň," hovorí Martina Majová.

Rebríček najnebezpečnejších miest na svete

Mesto
1. Káhira(Egypt) Káhira bola zaradená medzi najnebezpečnejšie veľkomestá. Egyptské hlavné mesto s odhadovaným počtom obyvateľov v roku 2016 19 miliónov, bolo najhoršie pokiaľ ide o škodlivé kultúrne tradície pre ženy, ako napríklad mrzačenie ženských pohlavných orgánov a nútené manželstvo. Taktiež bolo označené za tretie najhoršie mesto čo sa týka sexuálneho obťažovania a násilia.
2. Karáči (Pakistan) Karáči je zaradené ako druhé najhoršie mesto pre ženy. Najpopulárnejšie mesto v Pakistane, ktoré má približne 17 miliónov obyvateľov v prípade škodlivých kultúrnych tradícií, ako sú napríklad mrzačenie ženských pohlavných orgánov či nútených manželstiev, skončilo na druhom mieste. Mesto sa stalo tretím najhorším aj v ďalších dvoch skúmaných oblastiach - prístup k zdravotnej starostlivosti a a prístup k hospodárskym zdrojom.
3. Kinshasa (Demokratická republika Kongo) Hlavné mesto Demokratickej republiky Kongo s odhadovaným počtom obyvateľov 12 miliónov bolo označené za najhoršie mesto, čo sa týka prístupu k vzdelaniu, vlastníctvu pôdy či finančným službám ako je bankový účet či pôžička. Taktiež je to mesto s 2. najhorším prístupom k zdravotníckym informáciám vrátane reprodukčného zdravia a úmrtnosti matiek.
4. Dillí (India) Ide o druhé najväčšie mesto s odhadovaným počtom 26,5 milióna obyvateľov. Bolo zaradené medzi najhoršie mestá, kde je žena vystavená sexuálnemu násiliu a žobraniu. Indické hlavné mesto bolo štvrté najhoršie mesto v celkovom prieskume a zaradilo sa medzi štvrtú najhoršie v prístupe k vzdelaniu, pôde a finančným službám ako je bankový účet.
5. Lima (Peru)

Lima je nahorším veľkomestom v prístupe žien k zdravotnej starostlivosti vrátane reprodukčného zdravia a úmrtnosti matiek. Celkovo bolo peruánske mesto s približne 10 miliónmi obyvateľov zaradené medzi päť najrizikovejších miest pre ženy a piate najhoršie v prístupe k vzdelaniu, pôde a finančným službám.

6. Mexiko City (Mexiko)

Mexiko City sa zaradilo medzi šieste najhoršie veľkomesto pre ženy. Hlavné mesto Mexika s počtom obyvateľov 21 miliónov podľa OSN bolo štvrté najhoršie, čo sa týka vystavenia žien sexuálnemu násiliu a obťažovaniu.

7. Dháka (Bangladéš)

Bangládešske hlavné mesto s odhadovaným počtom obyvateľov 18 miliónov je štvrtým najhorším mestom, kde sú ženy vystavené sexuálnemu násiliu a obťažovaniu. Taktiež tretie najnebezpečnejšie mesto, kde čelia zastaralým kultúrnym tradíciám ako sú mrzačenie ženských pohlavných orgánov a nútené manželstvá.

8. Lagos (Nigéria)

Lagos je šieste najhoršie mesto, v ktorom môžu byť ženy vystavené mrzačeniu ženských pohlavných orgánov a núteným sobášom. A siedme najhoršie v prípade prístupu žien k hospodárskym zdrojom ako sú vzdelanie, pôda, finančné služby. 

9. Džakarta (Indonézia)

Indonézske hlavné mesto s odhadovaným počtom obyvateľov 10,5 milióna je štvrté najhoršie, v ktorom sú ženy vystavené mrzačeniu ženských pohlavných orgánov a núteným manželstvám. Mesto bolo siedme najhoršie v prístupe žien k vzdelaniu, pôde či finančným službám.

10. Istanbul (Turecko)

Istanbul je šieste najhoršie mesto pre ženy. Je tam vysoké riziko sexuálneho násilia a obťažovania. Najväčšie mesto Turecka, s odhadovaným počtom obyvateľov 14,4 milióna, bolo v strede vo všetkých ostatných otázkach.

11. Sao Paolo (Brazília)

Sao Paolo patrí medzi najhoršie mestá, kde sú ženy vystavené sexuálnemu násiliu a obťažovaniu. Brazílske hlavné mesto má 21,3 obyvateľov a je považované za 11. najhoršie v zaobchádzaní so ženami. V prístupe k zdravotnej starostlivosti skončilo na 6. mieste. Najlepšie skončilo pri skúmaní kultúrnych praktík ako je mrzačenie ženských pohlavných orgánov či nútené sobáše.

12. Buenos Aires (Argentína)

Buenos Aires je 8. najlepšie miesto na život pre ženy. Argentínske hlavné mesto, ktoré ma odhadovaných 15 miliónov obyvateľov sa stalo druhým najnebezpečnejším pre ženy, čo sa týka, mrzačenia ženských pohlavných orgánov a nútených sobášov. Ako ôsme najhoršie skončilo v oblasti prístupu k hospodárskym zdrojom ako sú vzdelanie, pôda a finančné služby.

13. New York (USA)

New York je piaty najlepší v prístupe žien k zdravotnej starostlivosti. Vo všetkých ostatných sa mesto umiestnilo v strede tabuliek.


14. Manila (Filipíny)

Hlavné mesto Filipín s odhadovaným počtom obyvateľov 13 miliónov, bolo tretie najlepšie v prípade prístupu žien k ekonomickým zdrojom ako sú vzdelanie, pôda a finančné služby.

15. Šanghaj (Čína)

Tretie najväčšie mesto na svete je považované za druhé najlepšie v prístupe žien k hospodárskym zdrojom. Zároveň je tretie najbezpečnejšie pokiaľ ide o sexuálne násilie a obťažovanie.

16. Moskva (Rusko)

Moskva je považovaná za najbezpečnejšie mesto v prípade hrozby ako je mrzačenie ženských pohlavných orgánov či nútených manželstiev. Po Tokiu je druhé najbezpečnejšie mesto, kde ženám nehrozí sexuálne násilie alebo obťažovanie.

17. Paríž (Francúzsko)

Paríž je druhé najlepšie mesto, kde ženy majú dobrý prístup k zdravotnej starostlivosti vrátane kontroly nad reprodukčným zdravím a bolo zaradené ako 4. najlepšie v oblasti rizika sexuálneho násilia alebo obťažovania.

18. Tokio (Japonsko)

Tokio je najľudnatejšie mesto na svete s odhadovaným počtom 38 miliónov ľudí. Japonský kapitál bol zaradený medzi najbezpečnejšie zo všetkých miest, čo sa týka rizika sexuálneho obťažovania alebo násilia. Tokio je považované za tretie najlepšie mesto v prístupe žien k zdravotnej starostlivosti.

19. Londýn (veľká Británia)

Londýn je bezpodmienečne najlepšie veľkomesto pre život ženy. Metropola Veľkej Británie skončila na prvom mieste v dvoch kategóriách. V prístupe k zdravotnej starostlivosti ako aj v prístupe k hospodárskym zdrojom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy