Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Fico sa vyjaril k právnikovi, ktorému mu má štát vyplatiť 64 miliónov eur
Zdielať na

Fico sa vyjaril k právnikovi, ktorému mu má štát vyplatiť 64 miliónov eur

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Fico sa vyjadril k premrštenej odmene pre právnika, ktorý nás zastupoval v spore s firmou Enel. Štát mu má vyplatiť 64 miliónov eur, pričom výška samotného sporu bola približne 700 miliónov. Podľa Fica je potrebné túto sumu zjednávať, nechcel však povedať, kto je za to zodpovedný, ani či z toho bude vyvodzovať nejaké personálne opatrenia.

"Tým, že štát definitívne vyhral vlastnícke právo k elektrárni v Gabčíkove, štát podľa všetkého vyhrá aj ďalšie žaloby. Súhlasím ale určite s každým, kto tvrdí, že treba viesť vážne rokovania s právnickou kanceláriou," uviedol premiér Robert Fico.

Súkromná advokátska kancelária sa dohodla so štátnou akciovkou MH Manažment, že za svoje služby pri spore o elektráreň na vodnom diele Gabčíkovo dostane odmenu vo výške 64 miliónov eur. O situáciu sa už zaujímal aj premiér, ktorý o tom medzi štyrmi očami hovoril s ministrom hospodárstva. Ten chce celú záležitosť aspoň čiastočne zvrátiť a dohodnúť sa nižšej odmene. Opoziční poslanci hovoria o ďalšej predraženej zákazke za ktorú by mal byť šéf bývalého Fondu národného majetku odvolaný z funkcie.

Minister hospodárstva informoval v júli tohto roka verejnosť o výsledku súdneho sporu, v ktorom talianska spoločnosť ENEL chcela od štátu 590 miliónov eur za to, že sa Slovensko rozhodlo prevziať vedenie elektrárne Gabčíkovo. "Žiadne peniaze Slovensko platiť nebude, je to definitívne rozhodnutý spor na medzinárodnej arbitráži," povedal vtedy minister hospodárstva Peter Žiga.

​Až také lacné to pre Slovensko nebude. Štátna akciovka MH Manažment, ktorá je nástupnícka organizácia Fondu národného majetku má za právne služby zaplatíť súkromnej advokátskej kancelárii Radomíra Bžána honorár vo výške 64 miliónov eur.

"Oslovili sme viaceré renomované advokátske kancelárie na Slovensku, ktorí podobní úkon odhadli na maximálne 500 hodín právnických služieb," povedal poslanec Jozef Viskupič z OĽaNO. V prepočte by to znamenalo podľa Viskupiča asi toľko, že za každú hodinu služieb by si Bžánova kancelária odniesla 128 000 eur.

"Žiadame, aby minister hospodárstva, pán Žiga, do piatku obeda odvolal pána Bačíka šéfa MH Manažmentu. ale v prvom rade nominanta Smeru, ktorý je zodpovedný za toto nehorázne plytvanie," povedal poslanec OĽaNO Eduard Heger.  Ak sa tak nestane, opoziční poslanci plánujú zbierať podpisy na odvolanie ministra hospodárstva Petra Žigu.

Najčítanejšie správy