Polojasno
21°
Bratislava
Opoziční poslanci hovoria o ďalšej predraženej zákazke. Za 500 hodín 64 miliónov eur
Zdielať na

Opoziční poslanci hovoria o ďalšej predraženej zákazke. Za 500 hodín 64 miliónov eur

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Súkromná advokátska kancelária sa dohodla so štátnou akciovkou MH Manažment, že za svoje služby pri spore o elektráreň na vodnom diele Gabčíkovo dostane odmenu vo výške 64 miliónov eur. O situáciu sa už zaujímal aj premiér, ktorý o tom medzi 4 očami hovoril s ministrom hospodárstva. Ten chce celú záležitosť aspoň čiastočne zvrátiť a dohodnúť sa nižšej odmene. Opoziční poslanci hovoria o ďalšej predraženej zákazke za ktorú by mal byť šéf bývalého Fondu národného majetku odvolaný z funkcie.

Minister hospodárstva informoval v júli tohto roka verejnosť o výsledku súdneho sporu, v ktorom talianska spoločnosť ENEL chcela od štátu 590 miliónov eur za to, že sa Slovensko rozhodlo prevziať vedenie elektrárne Gabčíkovo. "Žiadne peniaze Slovensko platiť nebude, je to definitívne rozhodnutý spor na medzinárodnej arbitráži," povedal vtedy minister hospodárstva Peter Žiga.

Až také lacné to pre Slovensko nebude. Štátna akciovka MH Manažment, ktorá je nástupnícka organizácia Fondu národného majetku má za právne služby zaplatíť súkromnej advokátskej kancelárii Radomíra Bžána honorár vo výške 64 miliónov eur.

"Oslovili sme viaceré renomované advokátske kancelárie na Slovensku, ktorí podobní úkon odhadli na maximálne 500 hodín právnických služieb," povedal poslanec Jozef Viskupič z OĽaNO. V prepočte by to znamenalo podľa Viskupiča asi toľko, že za každú hodinu služieb by si Bžánova kancelária odniesla 128 000 eur.

"Žiadame, aby minister hospodárstva, pán Žiga, do piatku obeda odvolal pána Bačíka šéfa MH Manažmentu. ale v prvom rade nominanta Smeru, ktorý je zodpovedný za toto nehorázne plytvanie," povedal poslanec OĽaNO Eduard Heger.  Ak sa tak nestane, opoziční poslanci plánujú zbierať podpisy na odvolanie ministra hospodárstva Petra Žigu.

"Odvolávaný môžete byť za niečo, za čo ste zodpovedný a v žiadnom prípade necítim zodpovednosť za túto zmluvu, ktorá bola podpísaná ešte v roku 2015. Ja som vyzval vedenie MH Manažmentu bývalého Fondu národného majetku, aby rokoval s právnou kanceláriou o znížení tejto sumy," dodáva Žiga. 

"Áno, toto je prehnané. Neviem, ako boli nastavené tie zmluvné podmienky, pravdepodobne príliš veľkoryso, ale stále je tu zmluvný vzťah, takže je tu veľký priestor na rokovania," myslí si ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. "Pán Žiga možno necíti zodpovednosť, ale momentálne je minister hospodárstva a je ten jediný a zodpovedný, ktorý musí odvolať pána Bačíka. My nehovoríme, že jeho zodpovednosť je, že bol pri podpise tej zmluvy. My hovoríme, že má okamžite odvolať toho človeka, ktorý za to zodpovedný bol a vieme, kto za to zodpovedný bol," dodáva Heger. 

Pozrite si tlačovú besedu poslancov OĽaNO: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy