Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prezident Andrej Kiska vysvetľoval krátenie daní v jeho spoločnosti
Zdielať na

Prezident Andrej Kiska vysvetľoval krátenie daní v jeho spoločnosti

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska čelí kritike. Anonym do viacerých médií poslal list, v ktorom tvrdí, že slovenský prezident vo svojej firme znížil dane o náklady na svoju kampaň. Spoločnosť, v ktorej figuroval aj Andrej Kiska si skrátila daň z príjmu za rok 2014 o 27 tisíc eur.

Spoločnosť Kiska Travel Agency (KTG), ktorej majiteľmi sú prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska s bratom Jaroslavom, vyšetrovala finančná správa aj polícia. Vyšetrovaním zistili, že si spoločnosť skrátila dane z príjmu za rok 2014 o 27 tisíc eur. Prípad súvisí s financovaním volebnej kampane prezidenta. Firma to uznala, oľutovala a daň doplatila. Skutok tak nie je vnímaný ako trestný čin.

Pod anonymom, ktorý je adresovaný všetkým médiám, poslancom či predsedovi vlády Robertovi Ficovi, sú podpísaní nespokojní zamestnanci finančnej správy.

Andrej Kiska na úvod uviedol, že nemá čo skrývať. Kontaktoval konateľa spoločnosti, aby mu všetko vysvetlil. Spoločnosť KTAG podľa jeho slov uhradila každú jednu faktúru, každé jedno DPH v termíne a na čas.

Firma podľa Kisku postupovala v rámci účtovania na základe zmlúv, ktoré mala medzi právnickými a fyzickými osobami. "V apríli 2014 vznikol nárok na odpočet DPH a tak, ako je zvykom, daňový úrad prišiel a nestotožnil sa s účtovníctvom. KTAG okamžite uhradila 69 227 eur aj penále 15 543 eur," uviedol Kiska.

Po ukončení roku prebehla kontrola na daň z príjmu, či nedošlo k porušeniu zákona. Prípad riešila krajská polícia v Prešove. Od januára 2015 si vyšetrovateľ vyžiadal všetky zmluvy. Vypočúvala konateľa, pracovníkov, dodávateľov či brata Kisku. Vyšetrovateľ v auguste 2015 materiály firme vrátil a ukončil vyšetrovanie.

Kiskova firma porušila daňové predpisy tým, že minula časť peňazí na prezidentskú kampaň. Účtovala ich ale ako by ich použila na svoje podnikanie.

Daňová kontrola sa zamerala na kontrolu správnosti zaúčtovania nákladov a výnosov. A taktiež "kontrolu správnosti vyčíslenia položiek zvyšujúcich a znižujúcich výsledok hospodárenia pre zistenie základu dane," znie v zázname z daňovej kontroly.

Daňoví kontrolóri zistili, že firma KTAG si neoprávnene zaúčtovala a zahrnula do daňových výdavkov v kontrolovanom roku 2014 sumu 136 337 eur a tak si znížila daňovú povinnosť o sumu 27 114 eur.

"Nejde o tom, že štát bol ukrátený na dani. Nebyť tohto zistenia Daňového úradu ale tiež mám pochybnosti, či všetky údaje prezidenta o jeho volebnej kampane sú v poriadku," uviedol gabriel Šípoš z Transparency International.

Finančná správa momentálne preveruje, odkiaľ informácie unikli. Prípad rieši aj generálny prokurátor.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy