Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Poľsko od Nemecka opäť žiada náhradu škôd z druhej svetovej vojny. Ide o miliardy
Zdielať na

Poľsko od Nemecka opäť žiada náhradu škôd z druhej svetovej vojny. Ide o miliardy

Archívna reportáž

VARŠAVA / Poľsko opäť trvá na tom, aby mu Nemecko zaplatilo škody spôsobené počas druhej svetovej vojny, ktoré odhadujú na niekoľko stoviek miliárd eur. Požiadavku vlády podporil aj parlament. Ten v pondelok zverejnil znalecký posudok, v ktorom sú dôvody odmietnutia zo strany Nemecka označené za nepodložené.

Poľská vláda na čele s premiérkou Beatou Szydlo začala o zaplatení vojnových škôd hovoriť opäť začiatkom augusta. Minister vnútra Mariusz Blaszczak nedávno povedal, že len hmotné škody dosahujú takmer bilión dolárov. "Je legitímne povedať, že Poľská republika má nárok na odškodnenie od Spolkovej republiky Nemecko a tvrdenie, že tento nárok vypršal alebo je premlčaný, je nepodložený," uvádza sa v znaleckom posudku, ktorý parlament zverejnil v pondelok. 

Poľsko v roku 1953 prehlásilo, že sa zrieka nároku na náhradu škôd. Poľský parlament ale tvrdí, že tento krok bol protiústavný a násilne si ho vynútil Sovietsky zväz. Naviac sa údajne týkalo bývalej Nemeckej demokratickej republiky, ktorá vznikla v roku 1949. To zase odmieta nemecká vláda. 

Poľsko sa však zrieklo náhrady niekoľkokrát. V poradí druhé "zrieknutie" nasledovalo v roku 1970 pri uzatvorení zmluvy o nemeckom uznaní poľskej západnej hranice, ďalšie v roku 1989 a 1990 pri potvrdení poľskej hranice pri zjednocovaní Nemecka a naposledy v roku 2004, kedy dolná komora poľského parlamentu aj týmto spôsobom odpovedala na požiadavky vysídlených Nemcov. 

Už v minulosti uviedol Merkelovej hovorca Steffen Seibert, že Nemecko síce prijíma zodpovednosť za druhú svetovú vojnu, avšak reparácie Poľsku už vyplatili v minulosti. Poľský minister zahraničia Witold Waszczykowski oznámil, že oficiálnu požiadavku podajú po analýzach a posudkoch, ktoré pomôžu určiť požadovanú sumu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy