Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bezpečnostná rada OSN schválila nové sankcie voči KĽDR
Zdielať na

Bezpečnostná rada OSN schválila nové sankcie voči KĽDR

Archívne video

NEW YORK / NEW YORK - Rada bezpečnosti OSN jednomyseľne schválila sankcie proti KĽDR. Dôvodom je šiesty a doposiaľ najsilnejší jadrový test, ktorý krajina uskutočnila. Sankcie zakazujú export textilu a obmedzujú aj dovoz ropy. Japonsko a Južná Kórea prijatie rezolúcie privítali a sú pripravení vyvinúť väčší tlak v prípade, že by Pchjongjang svoj jadrový a raketový program neukončil.

Značne zmiernená rezolúcia, ktorej návrh predložili Spojené štáty v reakcii na jej jadrový test z 3. septembra, zakazuje vývoz textilu z komunistickej krajiny a zároveň obmedzuje dovoz ropy, rafinovaných ropných produktov, kondenzátov a skvapalneného zemného plynu. Sankcie sa okrem toho týkajú aj severokórejských robotníkov, ktorí v zahraničí nemôžu dostať nové povolenie na prácu.

KĽDR sa zatiaľ k sankciám nijako nevyjadrila. Naopak, americká zástupkyňa v OSN Nikki Haley uviedla: "Sprísňovanie sankcií nás neteší. Neusilujeme o vojnu." Nová rezolúcia je už deviatym dokumentom, ktorý Rada bezpečnosti OSN prijala od roku 2006 v súvislosti s jadrovými a raketovými testami. Zamýšľaný účinok sa však doposiaľ nedostavil. 

Po uhlí a ďalších surovinách bol textil druhou najväčšou vývoznou položkou, ktorú KĽDR vyvážala, pričom 80 % vývozu končilo v Číne. Zákaz dovozu sa dotýka aj zemného plynu a kondenzátov do KĽDR. Krajina tiež bude môcť doviezť najviac dva milióny barelov ropných produktov ročne. 

​Pôvodný návrh rezolúcie, ktorý predložil Washington, požadoval úplné ropné embargo, zákaz exportu textilných výrobkov, zákaz práce severokórejských robotníkov v zahraničí a zmrazenie účtov severokórejského lídra Kim Čong-una a ďalších vysokých predstaviteľov štátu. Rusko a Čína, ktoré presadzujú zdržanlivejší prístup voči Severnej Kórei, s novými sankciami súhlasili až po ich zmiernení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy