Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zlatokopi zavraždili domorodých amazonských Indiánov. Chválili sa, že ich rozsekali
Zdielať na

Zlatokopi zavraždili domorodých amazonských Indiánov. Chválili sa, že ich rozsekali

Archívna reportáž

VALE DO JAVARI / Z vraždy najmenej desiatich príslušníkov indiánskeho kmeňa, ktorý nikdy neprišiel do kontaktu s civilizáciou, je podozrivá skupina zlatokopov. Amazonske kmene sú v poslednej dobe stále ohrozenejšie pre vyčíňanie drevorubačov či zlatokopov.

Masaker v brazílskej rezervácii Vale do Javari, keď prišlo o život najmenej 10 domorodých Indiánov, sa mal odohrať minulý mesiac, informovala vládna agentúra Funai pre záležitosti domorodých kmeňov. Z brutálnej vraždy je podozrivá skupina zlatokopov, píše portál The New York Times.

Na otrasný čin by zrejme nikto neprišiel, ak by sa zlatokopi v miestnom pohostinstve nepochválili. "Boli to také vulgárne krčmové reči. Dokonca sa chvastali, že telá rozsekali a nahádzali do rieky," povedala pre NY Times Leila Silvia Burger Sotto-Maior z organizácie Funai. Muži sa vraj v bare predvádzali s ručne vyrezávaným pádlom, ktoré vzali indiánom.

Prípad už rieši polícia a má veľa predbežných indícií, no potrebujú viac dôkazov. "Prebieha vyšetrovanie, ale to územie je rozľahlé a prístup je obmedzený," hovorí prokurátor Pablo Luz de Beltrand. Dodáva, že ide už o druhý podobný prípad v tomto roku, pričom v minulosti sa také veci nediali. Zlatokopi sa obhajujú, že konali v sebaobrane, ak by vraj Indiánov nezabili, zabili by domorodci ich.

V Brazílii žije celkovo 103 domorodých kmeňov, ktoré ešte neprišli do kontaktu s civilizáciou, z toho zhruba 20 v rezervácii Vale do Javari. Tá má rozlohu väčšiu, ako Slovensko. Kmene majú často len pár desiatok členov, vražda 10 Indiánov môže byť preto pre daný kmeň fatálnou ranou.

Vláda súčasného prezidenta Brazílie, Michela Temera, výrazne obmedzila prostriedky na ochranu domorodých kmeňov. Rozpočet agentúry Funai, ktorá monitoruje činnosť ťažiarskych spoločností a snaží sa pred nimi chrániť domorodcov, musela zavrieť 5 z 19 základní, jej rozpočet skrátili na štvrtinu.

Prezident Temer má za sebou veľkopestovateľov, veľkochovateľov a ťažiarov, vďaka ktorým potlačil ekonomické reformy a unikol súdu v korupčnej kauze. Jeho vláda nedávno vydala povolenie k ťažbe v jednej z najväčších amazonských rezervácií. Brazílsky súd síce rozhodnutie zablokoval, vláda sa ale chystá odvolať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy