Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vláda navrhuje na post šéfa Úradu pre verejné obstarávanie Miroslava Hliváka
Zdielať na

Vláda navrhuje na post šéfa Úradu pre verejné obstarávanie Miroslava Hliváka

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na Úrade vlády pokračovalo verejné vypočúvanie kandidátov na šéfa Úradu pre verejné obstarávanie. Prvý pokus urobili ministri v máji, kedy sa prihlásili traja kandidáti. Nikoho vtedy nevybrali. Do dnešného vypočutia sa prihlásili až deviati.

Deviati kandidáti mali v 30 minútovom limite predstaviť svoj projekt, svoje plány, čo by na úrade zmenili a v čom by pokračovali. Potom nasledovali otázky ministrov, prípadne verejnosti. Tá mohla byť počas celého vypočúvania prítomná na balkóne.

Vláda spomedzi deviatich kandidátov, ktorí splnili kritériá, jednomyseľne zvolila Miroslava Hliváka. Hlivák počas verejného vypočutia povedal, že ako predseda úradu založí nezávislú stavovskú komoru, ktorá prinesie do činnosti úradu vyššiu profesionalitu, ale zároveň aj vyššiu zodpovednosť členov. Úrad by podľa neho mal byť inštitúciou, ktorá má mať rozhodujúcu autoritu. "Ak úrad skontroluje dokumentáciu z verejného obstarávania, tento výstup by ostatné orgány mali rešpektovať," povedal.

Okrem toho navrhuje pozdvihnúť profesionalitu úradu, ale aj výchovu nových odborníkov v oblasti verejného obstarávania. Preto chce na školy s právnickým či technickým zameraním zaviesť výučbu verejného obstarávania. "Prichádzam s novými inovatívnymi riešeniami v rámci celkového zlepšenia verejného obstarávania. Projekt bol vypracovávaný na základe mojich dlhoročných skúseností s verejným obstarávaním tak, aby bol zachovaný duch fair-play a všetky princípy verejného obstarávania," povedal Hlivák. Odmietol, že ma blízko k strane Most-Híd, o svojej kandidatúre a projekte sa so žiadnymi politikmi nerozprával.

Na vypočúvanie dohliadala aj verejnosť

Všetci kandidáti museli dostatočne preukázať svoje doterajšie skúsenosti s verejným obstarávaním. Zástupcovia tretieho sektora, ktorý na poslednom vypočúvaní všetkých kandidátov poriadne prevetrali, toto vypočúvanie vynechali. Podľa niektorých zástupcov totiž nemali dostatok času na to, aby si preštudovali životopisy. 

Poukázali tiež na to, že vypočúvanie sa koná v týždni, kedy sú dva štátne sviatky a počas dovolenkového obdobia, preto vypočúvanie bojkotovali.

Na výber nového šéfa Úradu pre verejné obstarávanie tak dohliadala len verejnosť a médiá. Vláda vybraného kandidáta odporúča na schválenie počas septembrovej schôdze. 

Súvisiace články