Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Výber nového riaditeľa Úradu pre verejné obstarávanie
Zdielať na

Výber nového riaditeľa Úradu pre verejné obstarávanie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Bývalej šéfke ÚVO sa pomaly končí mandát. Premiér Róbert Fico hovoril o postupoch výberu nového riaditeľa. Vyhlásil tiež, že výber bude verejný a môže sa zúčastniť aj verejnosť.

Úrad pre verejné obstarávanie dal výzvu možným záujemcom, ktorí sa mohli prihlásiť do konca apríla. Na pozíciu riaditeľa ÚVO sa prihlásili štyria kandidáti: Peter Kubovič, Juraj Méry, Elena Sivová a tiež súčasná predsedníčka ÚVO Zita Táborská.

Komisia do ďalšieho kola posunula troch uchádzačov, ktorí najviac vyhoveli požiadavkám. Do výberového konania prešla aj súčasná šéfka Zita Táborská, ktorá sa bude snažiť obhájiť svoj mandát. 

Vítajú aj verejnosť

Podľa premiéra ďalším krokom bude vypočutie kandidátov, ktoré sa uskutoční budúcu stredu na Úrade vlády. Vypočutia sa môže zúčastniť aj verejnosť, ktorá môže klásť prípadne otázky. "My oceňujeme, že Slovensko bude mať po prvýkrát takéto verejné vypočutie kandidátov a že sa podrobia aj otázkam odborníkov," uviedla Zuzana Wienk, programová riaditeľka aliancie Fair Play. Potom rada niektorého z nich posunie do parlamentu a ten by mal vybrať nového šéfa ÚVO. 

"Je to ďalší krok, aby sme presvedčili verejnosť, že záujem o transparentnosť tohto procesu je absolútne maximálny," uviedol Fico. Verejné obstarávanie patrí v našej krajine dlhodobo medzi hlavné zdroje korupcie, no a v boji proti nej by mal okrem iných pomáhať aj predseda ÚVO.

Kytica pre Kaliňáka

V poslednom čase ÚVO okrem iného rozhodol, že minister vnútra Kaliňák porušil zákon pri prenájme, rekonštrukcii a výmene budovy pre klientské centrum v Bratislave. Udelili mu pokutu 250-isíc eur. Premiér v tomto prípade rešpektuje názor ÚVO, zároveň však rešpektuje, že voči rozhodnutIu je možné podať opravný prostriedok, a to minister vnútra urobí. "Dajme ministrovi vnútra kyticu kvetov za to, že dnes budova, ktorú má štát, má hodnotu možno o sedem alebo osem milión eur viac," dodal predseda Fico.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy