Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Niektoré firmy sú podľa Remišovej spojené s Dankom, ministerstvo hovorí o chybe v databáze
Zdielať na

Niektoré firmy sú podľa Remišovej spojené s Dankom, ministerstvo hovorí o chybe v databáze

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kritika rozdeľovania stoviek miliónov eur ministerstvom školstva stále neutícha. V utorok sa opäť pred kamery postavila opozičná poslankyňa Veronika Remišová a pustila sa do ministra Petra Plavčana.

Opozičná poslankyňa na tlačovej konferencii ukázala údajne utajený zoznam spoločností, ktoré sa mali dostať k desiatkam miliónov eur z výzvy na podporu dlhodobého strategického výskumu. Podľa Veroniky Remišovej ide o spoločnosti priamo podriadené na ministerstvo školstva, a teda pod nepriamym vplyvom SNS.

Remišová pripomenula, že Andrej Danko škandál vysvetľoval slovami, že v súťaži uspeli "dravé firmy“, no podľa poslankyne sú príkladom týchto „dravých firiem“ iba spoločnosti s nulovými tržbami a žiadnym majetkom. "Ďalšie z týchto dravých firiem pána Danka sú úradnícke štátne organizácie, ktoré sú podriadené rôznym ministerstvám. Myslím si, že jediným dôvodom, prečo tieto organizácie vyhrali, je ten, že politické strany v nich majú svojich ľudí a takto môžu mať priamy dosah na to, ako sa budú desiatky miliónov eur rozdeľovať,“ povedala Remišová a ako príklad uviedla spoločnosť Medical Vision.

"Keď zadáme meno združenia, objaví sa nám okrem iného aj informácia o rezorte, pod ktorý daná organizácia patrí. A hoci je to samozrejme súkromné združenie, píše sa tu rezort – Kancelária NR SR, teda úrad pána Danka. Sama som zvedavá, ako pán Danko tento zápis vysvetlí. Či sú nebodaj jeho podriadení na činnosti združenia zainteresovaní alebo sa skôr prihovárali, aby ministerstvo združenie do zoznamu zapísalo,“ dodala poslankyňa.

Hnutie OĽaNO-NOVA reagovalo i na pondelňajšie vyhlásenie ministra Plavčana, ktorý sa v prípade prvej výzvy na menšie projekty tváril, "akoby bolo všetko v poriadku.“ Podľa Remišovej Plavčan nevysvetlil pochybnosti o odbornosti hodnotiteľov, ani nevyvrátil informáciu, že medzi nezávislými hodnotiteľmi boli aj vysokopostavení úradníci na ministerstvách v správe SNS. "Za úplne neprijateľnú považujeme situáciu, keď za ministra ako ústavného činiteľa na tlačovej konferencii zrazu odpovedá nejaký súkromný podnikateľ, spolumajiteľ viacerých podnikov, ktoré v tejto výzve žiadali dotáciu. V prípade hodnotiteľov sa nás snažil presvedčiť, že ak dá ministerstvo hodnotiť projekt o oceliarstve kardiológovi, je to v podstate chyba toho lekára, pretože sa mal hodnotenia vzdať,“ dodala Veronika Remišová.

Ministerstvo: chyba v databáze

Ministerstvo školstva ale tvrdí, že ide o chybu a že po tejto tlačovej konferencii odhalilo chybu v databáze. "Na základe tlačovej konferencie opozičnej poslankyne sme identifikovali chybu vo webovej aplikácii, ktorá zverejňuje zoznam organizácií, ktoré má v databáze naša priamo riadená organizácia Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV)," uviedlo ministerstvo vo svojom stanovisku.

"Išlo o chybu pri výbere rezortu organizácie z číselníka rezortov. Táto chyba spôsobovala, že organizáciám, ktoré nemali priradený žiadny rezort, sa zobrazoval automaticky rezort, ktorý bol v číselníku prvý v poradí - "Kancelária NR SR“. Chybu sme po upozornení opravili a v týchto chvíľach sa tak pri daných organizáciách zobrazuje správny údaj – nezadaná hodnota. Takáto chyba sa vyskytla pri 28 organizáciách," dodalo školstvo vo svojom vyhlásení.

"V budúcnosti by sme uvítali overenie informácií vopred. Zabránili by sme tak rozširovaniu nepravdivých informácií," dodal rezort.

Zdielať na

Súvisiace články